1,6K
Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in Arges sunt printre cele mai ieftine produse agricole din tara. In unele cazuri, preturile sunt si la jumatate fata de alte zone. Din pacate, producatorii nu sunt ajutati asa cum trebuie de stat, ci mai degraba sunt stimulati sa prospere samsarii, ceea ce face ca si in Arges preturile sa fie, totusi, relativ mari in raport cu puterea de cumparare a populatiei.
Pe de alta parte, in acest an in tara a fost inregistrata o productie record de cereale, ceea ce implica doua aspecte: pe de-o parte, taranii nu vor putea sa isi recupereze investitiile, deoarece preturile vor fi mici. Cum nici silozuri nu sunt destule iar conditiile de depozitare individuale sunt precare, este de asteptat ca, paradoxal, in ciuda unui an bun, taranii sa iasa in pierdere.
Comparatie
Conform datelor Ministerului Agriculturii (pentru prima parte a lunii august), preturile la griu in Arges au oscilat intre 0,62 lei si 0,7 lei pe kilogram. Sub Arad (0,9 lei), Bistrita Nasaud (0,8 lei), Olt (0,9), Prahova (0,9 lei), Salaj (0,9) sau Tulcea (0,9). Doar in Botosani pretul graului s-a cifrat la un moment dat la 0,6 lei pe kilogram.
0,62 – 0,66 lei pe kilogram, asa au aratat preturile la orz in Arges. Peste Covasna (0,5), Bacau (0,6), Giurgiu (0,5), Calarasi (0,6) sau Iasi (0,55), dar sub Bistrita Nasaud (1 leu), Alba (0,9), Hunedoara (0,8) sau Suceava (0,9 – 1).
Preturi mai mari au fost in Arges la porumb (0,9 – 1,1 lei pe kilogram), daca ne raportam la Bistrita Nasaud (0,7), Calarasi (0,85) sau Iasi (0,8), dar mult sub Caras Severin (1,4 – 1,6 lei), Buzau (1,2 – 1,3) sau Dolj (1,2 – 1,3).
Hrana „saracului”, cum e denumit cartoful, a fost la preturi medii (cu varfuri de 1,4 lei, dar si mai mult in alte zone) de circa 1 leu pe kilogram in perioada mentionata. La fel ca in Alba, Constanta si Braila, dar sub Caras Severin (1,4), Covasna (1,5) sau Galati (1,5).
Fasolea boabe a costat in perioada analizata pana la 6 lei pe kilogram, ceea ce plaseaza Argesul peste judete precum Bacau (4,5 lei), Calarasi (5 lei), Constanta (5,5) sau Galati (4,5). Sub Giurgiu (7), Cluj (7) sau Covasna (8 lei).
Nici varza nu prea lipseste din meniul argesenilor, iar preturile au fost de 0,5 lei – 0,6 lei pe kilogram. In Alba, Arad, Bistrita Nasaud, Buzau si Cluj preturile s-au invartit in jurul valorii de 1 leu, iar la Constanta si Covasna a atins si valori de 1,5 lei si chiar mai mult.
Ceapa, de asemenea, este un ingredient de baza in mancarea argesenilor si numai. 1 – 1,5 lei pe kilogram este cotatia data de Minister pentru Arges, sub Alba (3 lei), Arad (2,5 lei), Brasov (3), Galati (4 lei) ori Satu Mare (3,5).
Ardeiul gras s-a „invartit” in jurul valorii de 1,5 lei (cu minime de 1 leu), mult sub Alba (5 lei), Arad (4 lei), Cluj (4 lei), Dambovita (5 lei) sau Harghita (6 lei!).
Mercurialul Ministerului mai contine tomatele (1-1,5 lei in Arges), Castraveti (2 lei), mere si pere (fara tarife in tabelele Ministerului, dar care se cifreaza la circa 5 lei pe kilogram).