Va relatam in articolul anterior despre noile reasezari de pe scena politico-economica a lumii, subiect abordat de catre profesorul universitar Paul Dobrescu, prezent vineri la Universitatea Brancoveanu din Pitesti, acolo unde a avut loc o dezbatere publica pe tema „Aspecte ale realitatii actuale romanesti”. Si va spuneam ca pe langa aceasta tema majora, profesorul Dobrescu a mai abordat una la fel de importanta si in stransa legatura cu prima: problema energetica. O problema tratata de catre Romania la fel de fugitiv, de superficial, ca de altfel toata politica externa din ultimii cinci ani.
Potrivit profesorului Dobrescu, in timp ce pe piata energetica se formeaza noi tandemuri, statele Uniunii Europene, cu exceptia Germaniei, au impresia ca se poate si fara Rusia, lucrand la acel proiect, pentru multi utopic, Nabucco. In tot acest timp, Rusia lucreaza de zor si eficient la constructia South Stream, alternativa mult mai viabila la protectul Nabucco. De asemenea, intre Rusia si China tocmai s-a incheiat un acord in urma caruia, spune profesorul Dobrescu, statele europene ar putea avea mult de suferit, asa cum s-a intamplat si iarna trecuta, cand Rusia a inchis robinetul. In definitiv e petrolul ei, nu?…
In 10-15 ani, cererea de petrol va depasi oferta
,,Jumatate din cresterea cererii de petrol pe piata mondiala este cauzata de catre dezvoltarea fara precedent a Chinei. Cei mai multi specialisti spun ca in 10-15 ani cererea de petrol va depasi oferta. Atunci, principala problema este cum ne asiguram petrolul necesar, si nu neaparat noi, care suntem o tara modesta, ci mai ales marile puteri. Din punctul acesta de vedere au loc niste miscari foarte interesante la nivel mondial: consumatorii si producatorii mari formeaza adevarate cupluri… Am sa va dau doua-trei exemple: saptamana trecuta, Putin s-a dus la Beijing. Presa noastra nationala n-a scris, noi discutam ca si cum am trai intr-un balon. Asta nu e o vizita oarecare, pentru ca in urma acestei intalniri Moscova a semnat un acord prin care livreaza Chinei dublul volumului de gaz pe care il livra pana acum. Deci se formeaza pe partea aceea cu tip de tandem energetic si pe baza acestuia probabil ca si relatiile politice se vor consolida.
Pe de alta parte nu este de neglijat relatia dintre Rusia si Germania. Stiti ca se construieste o conducta direct prin Baltica. Drumul drept ar fi fost prin Polonia, insa daca Rusia ar fi avut conflicte cu Polonia, capatul conductei era in Germania, deci nu ar fi putut sa sisteze livrarea de gaz. Acesta este un alt cuplu energetic important. Germania si-a rezolvat problema, fara sa mai astepte la infinit ca Uniunea Europeana sa-si dezvolte o strategie in domeniul energetic. Asadar, toata Europa centrala si de est este la discretia materiilor prime si energetice rusesti. Ati vazut ce s-a intamplat iarna trecuta, si se va mai repeta.
Medvedev a fost zilele trecute la Belgrad. Ca sa castige Belgradul de partea Rusiei, in constructia South Stream, acesta fiind alternativa ruseasca la Nabucco. Nimeni nu a scris despre chestiunea asta in Romania! E o activitate febrila in jurul nostru si cred ca ar trebui sa fim mult mai activi si creativi in politica economica. Joi a fost vicepresedintele SUA in Romania, dar cu o saptamana inainte a fost vicepresedintele Chinei! Se stie ceva despre chestiunea asta? Foarte putin! De ce? Este o intrebare retorica” a conchis profesorul universitar Paul Dobrescu.