Pâna la finalul anului, persoanele fizice autorizate pot cere de la stat indemnizația în cuantum de 41,5% din salariul mediu brut.
Prin OUG 73/2022, publicat pe 31 mai în Monitorul Oficial, se prelungește perioada în care PFA-urile pot cere indemnizația pentru activitatea redusă introdusă prin OUG 132/2020. Același document prevede și prelungirea mecanismului Kurzarbeit, tot până la finalul anului.
Indemnizația poate fi cerută doar în cazul în care PFAul își reduce timpul de lucru si/sau veniturile realizate, de cei care au mai beneficiat și în trecut de măsuri de sprijin similare, respectiv indemnizația de stare de urgență (prevăzută la art. XV alin. (1) şi (4) din OUG nr. 30/2020), și cei care au primit indemnizația de stare de alertă (prevăzută de art. 6 alin. (1) din OUG nr. 111/2021).
Deținătorii de PFA-uri care vor accesa până la finalul anului acest sprijin, vor primi o indemnizație brută de 41,5% din salariul mediu brut de 6.095 lei în 2022, respectiv 2.529 lei. Pentru indemnizația pe care o vor primi, aceștia vor trebui să declare în 2023 veniturile, prin declarația unică, și să achite taxele aferente.
Cei care vor să beneficieze de acest ajutor de la stat, trebuie să depună o cerere însoțită de copia actului de identitte și de o declarație pe proprie răspundere, direct sau prin cooperație la agențiile de plăți și inspecție socială de pe raza județului în care își desfășoară activitatea. Actele trebuie transmise până cel târziu ultima zi a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară.
Plata indemnizației se face în cel mult 10 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, în conturile bancare ale PFA-urilor.
Această indemnizație poate fi cerută de proprietarii de PFA-uri, așa cum sunt ei reglementați de Codul civil, de persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă, în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.