Sunt șanse foarte mari ca inflația să crească și să ia forma unor multiple șocuri inflaționiste, a transmis șefa FMI, Kristalina Georgieva. Principalele consecințe la nivel economic sunt războiului declanșat de Rusia în Ucraina și presiunile generate de politica zero-COVID din China.
Anul acesta, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani în Marea Britanie și SUA, iar în zona euro rata inflației a fost cea mai mare de după anul 1997. Făra recesiune, reducerea inflației este din ce în ce mai dificil de atins.
Șeful FMI avertizează asupra multiplelor șocuri inflaționiste, pe fondul nervozității resimțite pe plan internațional.
Băncilor centrale le este din ce în ce mai greu să reducă inflația fără a provoca recesiuni
Creșterea prețurilor la energie și alimente, întreruperea lanțului de aprovizionare și politica Chinei legată de pandemie sunt factorii principali ai inflației. Din experiența anului trecut, șefa FMI susține că acesta nu este ultimul șoc pe care îl vom resimți și că evenimentele ne arată că șocul nu este tranzitoriu.
Investitorii se tem de actuala evoluție a economiei
Temerea investitorilor este că băncile centrale riscă o aterizare forțată, împingând economiile în recesiune, pe măsură ce măresc ratele dobânzilor pentru a reduce rata inflației spre ținta stabilită.
Piața bursieră londoneză a căzut pe roșu joi, indicele FTSE 100 a închis în scădere cu 135 de puncte sau 1,8%, la 7.302.
Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 1,3%, companiile de îngrijire personală, companiile din domeniul alimentar și al băuturilor, acțiunile din domeniul tehnologiei și retailerii fiind toate în scădere.
Wall Street a deschis în scădere, la o zi după cea mai mare cădere din ultimii aproape doi ani, în condițiile în care marii retaileri au anunțat că inflația în creștere afectează cheltuielile de consum și le afectează marjele de profit.
Recesiunea, singura soluție pentru reprimarea ratei inflației?
Evoluția inflației a afectat încrederea și în fabricile din Marea Britanie, unde planurile de investiții au rămas slabe, iar numărul producătorilor care intenționează să își majoreze propriile prețuri a rămas aproape de un nivel record.
Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a indicat că banca centrală a SUA va majora ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în iunie și iulie, în determinarea sa de a reduce rata inflației din SUA de la 8,3% în aprilie. Acest lucru a sporit temerile privind o încetinire globală.
„O recesiune este de obicei necesară pentru a înăbuși inflația. Există totuși o șansă ceva mai mare de aterizare ușoară dacă nu există dezechilibre majore în economie, în special dacă familiile și întreprinderile nu dețin deficite financiare. Și, din întâmplare, aceasta este exact situația în care ne aflăm în acest moment. Prin urmare, un rezultat pozitiv este posibil, deși Fed are mult de lucru”, a declarat Joost van Leenders, senior investment strategist.