Comisia Europeană a închis investigaţia demarată în 2018 privind sprijinul acordat de România companiei Oltchim, în valoare de aproximativ 335 de milioane euro, în condiţiile în care societatea a fost declarată insolvabilă în 2019 şi şi-a încetat definitiv activitatea economică.
În decembrie 2018, Comisia a constatat că Oltchim a primit un ajutor incompatibil de la statul român sub formă de neexecutare a datoriilor, anulare a datoriilor şi continuare a livrărilor către Oltchim fără plată. La acea vreme, din Oltchim făcea parte și petrochimia piteșteană sub denumirea de Divizia Petrochimică Bradu. Comisia a impus României să recupereze acest ajutor.
În decembrie 2021, Tribunalul a constatat că Comisia nu a reuşit să demonstreze că două măsuri de sprijin – neexecutarea datoriilor şi anularea datoriilor – constituiau ajutoare de stat şi, prin urmare, a anulat parţial decizia Comisiei din 2018. Ca urmare a hotărârii Tribunalului, procedura oficială de investigare a Comisiei a rămas deschisă în ceea ce priveşte cele două măsuri.
La 8 mai 2019, Oltchim a fost declarată insolvabilă şi şi-a încetat definitiv activitatea economică. Ca urmare a acestui fapt, investigaţia Comisiei a rămas fără obiect şi, în consecinţă, Comisia şi-a închis investigaţia.
Chimcomplex Borzeşti, controlat majoritar de omul de afaceri Ştefan Vuza, a achiziţionat în anul 2018 activele viabile ale combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea.