De cand este presedinte al FPIMM Arges, organizatie patronala care apara interesele firmelor mici si mijlocii, Ion Glisca se afla intr-o continua agitatie. Intalniri peste intalniri cu oamenii de afaceri, membri ai Federatiei, seminarii si, cel mai important, interventii peste interventii la nivel de ministere, pentru ca guvernantii sa tina seama de propunerile si interesele mediului economic. Din pacate, ne marturiseste Ion Glisca, actualii guvernanti nu doar ca nu sunt percutanti la nevoile a ceea ce numeste ,,motorul economiei romanesti”, dar masurile luate pana acum au fost fatale pentru multi dintre intreprinzatorii mici si mijlocii. Ce este in capul guvernantilor? Cand si daca au de gand sa renunte la masurile de-a dreptul… criminale? Cititi, in cele ce urmeaza, opinia presedintelui FPIMM Arges, Ion Glisca!
Principala piedica – finantarile din partea bancilor, accesul greoi la credite
De cand s-a infiintat federatia pe care o conduceti in Arges tot spuneti ca intreprinderile mici si mijlocii reprezinta motorul economiei nationale. Se vede treaba ca actualii guvernanti nu prea va impartasesc opinia…
Le considera si ei, dar numai declarativ. Acum au nevoie sa stranga bani la buget.
Sa-i stranga, dar cum o fac, falimentand firme pe capete si ingrosand randurile somerilor platiti din bugetul statului?
Asta e decizia guvernantilor! Noi am fost multumiti ca inca de anul trecut ni s-au deschis usile. Delegatiile noastre au fost primite de toate partidele. Acolo s-au facut promisiuni. Eram atat de incantati, incat le spuneam colegilor sa-i inregistreze, pentru ca ulterior sa-i intrebam in ce stadiu se afla cu promisiunile, dupa ce alegerile vor desemna un castigator. Dupa care… am ramas socati, pentru ca am constatat ca totul a fost la nivel declarativ. Prin ministerul IMM-urilor, noi am facut demersuri pentru a se tine cont de cererile noastre.
Iar cand ministrul IMM-urilor a ridicat ciocul si a spus ca ar trebui sa se renunte la impozitul forfetar, i s-a inchis imediat…
Ministrul IMM-urilor a facut acea declaratie la intalnirea IMM-urilor, unde i-am luat interviu cu o televiziune locala din Pitesti. Daca nu eram noi acolo sa-i luam interviul, poate nu-i scapa porumbelul. El a declarat ca prin toamna ar vrea sa elimine acest forfetar, pentru ca se vor convinge ca este o greseala. Pana atunci, contam foarte mult pe influenta Bancii Nationale asupra bancilor comerciale, care sa bage banii in economie, pentru ca principala piedica pe care o avem sunt finantarile din partea bancilor, accesul greoi la credite. De curand, spre exemplu, m-am certat cu bancile pentru ca prelungesc liniile de credit, dar subevalueaza ipoteca exagerat de mult. Anul trecut, pe aceasta ipoteca, puteam primi un credit de 4 miliarde, iar acum am un credit de 3 miliarde si-mi spune ca nu mai este valabila ipoteca decat pentru 2,7 miliarde. Le-am spus ca le dau banii inapoi, ca si-asa sunt scumpi, nu se mai poate!
Dupa prezidentiale se pregateste majorarea TVA si a cotei unice
De vreuna dintre cererile dumneavoastra au tinut cont guvernantii?
Noi am mizat foarte mult pe scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Atat de convinsi am fost ca se va aplica incepand cu 1 mai incat… ce sa mai spunem?! Se pare ca sunt disperati sa atraga cat mai multi bani la buget. Au anuntat termenul de 1 iulie, noi am cerut 1 iunie, pentru ca altfel nu putem sa ne facem un plan de afaceri. Un plan se face cand stii ca profitul reinvestit din firma iti este scutit de impozit si alt plan faci cand trebuie sa dai atatia bani la stat, pe tot felul de impozite.
Sa inteleg ca nu s-a cerut cont de nicio cerere…
Ba da, s-a mentinut valoarea TVA si nu s-a modificat cota unica, ceea ce ni se datoreaza si noua, patronatelor, va spun clar. Ei sunt foarte tentanti ca de la 1 februarie sa schimbe si aceste lucruri. Atat de mare e nevoia de bani la buget, incat sunt in stare si de astfel de masuri, dar dupa ce se incheie campania electorala.
Da, dar este absurd, astfel de masuri nu duc la incasari mai mari!
Profesorul Nicolescu si colegii mei care au mers la Ministerul Finantelor s-au dus cu exemple si calcule concrete, le-au pus pe masa. Ce puteam face mai mult? Au tipat, au urlat, efectiv, acolo. Ce sa facem, sa-i luam la bataie la modul fizic? Nu e posibil… Noi mergem pe cale amiabila, cu argumente.
Ma gandesc ca si cei de la Ministerul Finantelor au si ei specialistii lor, nu sunt intr-atat de batuti in cap incat sa nu realizeze consecintele masurilor luate. Si atunci ma intreb: nu e vorba, cumva, de rea-credinta, nu cumva in spate se afla alte ratiuni?
Nu stiu ce sa zic, cert este ca decizia politica este cea care are prioritate. Premierul si ministrul Finantelor sunt principalii factori de decizie. Numai ca nevoia mare de bani la buget i-a determinat sa se imprumute la bancile comerciale. Banci care, in loc sa ne imprumute pe noi, au mai multa incredere sa dea bani ministerelor, pentru ca nu risca nimic.
Cred ca ne vom reveni lent, poate spre toamna
Ce opinie aveti despre imprumutul la FMI?
Un rau necesar. Nu inteleg prea bine toate aceste mecanisme macro-economice, dar un singur lucru am cerut: sa vina specialisti in macro-economie, sa discute acest subiect si sa se ia cea mai buna decizie.
Numai ca decizia s-a luat, mai degraba, la presiunea presedintelui Basescu…
Eu ce pot sa spun acum, decat ca insistam in continuare sa ne impunem punctul de vedere. Noi suntem multumiti ca reprezentantii ministerelor vin la sedintele la care ii invitam.
Vin si pleaca…
Nu! Vin, asculta, discutam in contradictoriu, asa cum am facut si cu ministrul. Noi veneam cu experienta noastra de la firme, el venea cu experienta de la firmele la care si-a desfasurat activitatea. Este o diversitate de opinii…
Si de falimente… Credeti ca Pogea va merge pana la capat cu forfetarul asta?
Eu cred ca totul depinde de cum ne revenim noi, firmele private si cred ca ne vom reveni lent, poate spre toamna. Poate vor creste contributiile la bugetul de stat, va incepe sa se miste economia si vor mai tempera acest forfetar.
Si economia asta cum sa se miste pana in toamna, ca nu am remarcat masuri care sa incurajeze fenomenul?
Prin imprumutul de la FMI, care, in lant, inseamna bani in Banca Nationala, care, in lant, inseamna bani in banci straine, care banci straine vor dezgheta creditarea, nu vor mai impune masuri atat de restrictive, caci sunt extrem de prudente, de speculative. Au dobanzi foarte mari!
Cum ar fi sa vedem patroni in strada?
Nu as putea sa ma lansez intr-o astfel de ipoteza. Parerea mea este ca ministri trebuie sa inteleaga un lucru: noi facem multe, dar vorbim mai putin. Ne gospodarim activitatea functie de cum ne putem intinde cu finantele. In momentul in care suntem constransi, ne reducem activitatea, reactionam, iar Guvernul a simtit asta, pentru ca a crescut numarul somerilor. Nu e nevoie sa iesim in strada, bugetul are direct de suferit daca noua nu ne mai merge. Ei trebuie doar sa ne creeze cadrul economic favorabil dezvoltarii. Deocamdata suntem dezamagiti, dar faptul ca suntem intr-un dialog continuu cu ministrul IMM-urilor, ne incurajeaza sa insistam si sper ca ne vor da dreptate intr-un final.
Pana atunci, mii si mii de firme vor falimenta, mii si mii de oameni vor ramane fara un loc de munca…
Am spus-o si noi de atatea ori! Nu mai spun ca intarzierea bugetului pe 2009 a afectat economia, nu mai spun ca majorarea CAS-ului ne-a afectat direct, cat despre impozitul forfetar… ati vazut cum a reactionat piata. Supravietuim in speranta unor vremuri mai bune!