Cresterea taxelor ar duce la diminuarea productiei firmelor si la inchiderea lor, pentru ca un TVA mai mare duce la cresterea preturilor, iar cererea ar fi mai mica.
,,Aceasta ar determina o scadere a lichiditatilor pe care le poseda firmele, pentru ca inainte de a-si recupera TVA-ul, ele ar trebui sa suporte aceasta diferenta. Or pe fondul deja unui potential economic si financiar foarte slab al firmelor care au reusit sa reziste la socul crizei si la socul fiscal de anul trecut, aceasta fara nici un fel de indoiala ca va determina ca un numar si mai mare de firme sa-si diminueze productia din aceasta cauza, iar unele dintre ele ar putea chiar sa nu reziste.
Al doilea aspect: aceasta crestere de TVA va avea ca efect cresterea preturilor, care va insemna in continuare o diminuare a cererii” a explicat pentru RFI presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania, Ovidiu Nicolescu.
In calitate de presedinte al Federatiei Patronale a intreprinderilor Mici si Mijlocii din Judetul Arges, Ion Glisca considera ca majorarea impozitelor si taxelor pentru societatile comerciale va fi devastatoare.
„Cresterea impozitelor si taxelor va fi devastatoare pentru firmele din Romania, pentru ca si asa, in actuala structura de impozitare, unele dintre ele nu vor mai rezista. Sunt sigur ca foarte multe firme vor da faliment, ingosandu-se astfel numarul somerilor” a declarat Ion Glisca – presedinte FPIMM Arges, vicepresedinte CNIPMMR.
De asemenea, presedintele Federatiei Patronale a IMM-urilor din Arges a precizat „Odata cu cresterea TVA-ului de la 19% la 25% vor fi afectati toti consumatorii de produse si servicii pentru ca preturile vor creste proportional cu majorarea taxei pe valoarea adaugata. Totodata, vor fi afectati comerciantii care vor fi nevoiti sa-si reduca din cotele de profit, salariatii carora li s-ar putea reduce veniturile si nu in ultimul rand va fi afectat bugetul de stat deoarece la rambursarile de TVA sumele datorate firmelor vor fi mai mari. si cresterea cotei unice de la 16% la 20% va avea un efect negativ. Astfel, vor fi afectate toate societatile comerciale profitabile, pentru ca impozitul pe profit ar creste odata cu cota unica. De asemenea, vor fi afectati practicantii de profesii libere (medici, avocati etc.), pentru ca sumele prelevate de stat din veniturile lor vor fi mai mari, precum si cei care castiga venituri din tranzactiile pe bursa si din dobanzile pe depozitele bancare.”
In calitate de reprezentant al mediului de afaceri din judetul Arges, Ion Glisca are si un mesaj pentru actuala Guvernare „Nu a fost de ajuns ca nu s-a eliminat impozitul minim, ca microintreprinderile sunt impozitate cu 16% acum doriti sa cresteti cota unica si TVA-ul. Nu FMI ne obliga sa crestem taxele si impozitele ci incompetenta voastra. Pentru ca nu v-ati repectat promisiunile mai aveti o singura optiune: DEMISIA!!!”
Vicepresedintele FPIMM Arges, Dan Atanasiu, considera ca efectele negative ale majorarii taxelor si impozitelor vor fi semnificative.
„Acestea vor fi resimtite pe de o parte de populatia activa, platitoare de taxe si impozite, iar pe de alta parte de mediul de afaceri. Daca va fi adoptata aceasta masura vom asista la o crestere accentuata a preturilor in orice domeniu, ceea ce va determina o diminuare puternica a vanzarilor. Cu siguranta majorarea taxelor si impozitelor va alunga investitorii din tara noastra. Cel mai grav este faptul ca aceasta masura va stopa relansarea economica a Romaniei si va distruge mediul de afaceri” a declarat Dan Atanasiu – presedinte PIMM Pitesti, vicepresedinte FPIMM Arges.
Reactia Federatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Judetul Arges vine in contextul in care Guvernul este presat de Fondul Monetar International sa majoreze Taxa pe Valoarea Adaugata si cota unica de impozitare.