Isteria declanșată ieri în România de economiștii cu cont de facebook , care anticipau apocalipsa prețurilor la benzinării a schimbat programul obișnuit al multor români, care au renunțat la liniștea unei seri obișnuite, alegând să fie ”pe fază” și să stea ore lungi în cozi uriașe la stațiile de carburanți, pentru a mai prinde un plin cu benzină sau motorină înainte de scumpirile astronomice.
Dacă sursele de informare ar fi fost și altele, în afară de pereții facebook, românii ar fi ratat distracția cozilor la benzinărie și țeapa de a cumpăra de la benzinăriile care au umflat prețurile speculativ sau de la benzinăriile MOL care au probleme cu aprovizionarea din Ungaria și cu faptul că în țara vecină s-au plafonat prețurile. Probabil, MOL, care se aprovizionează cu petrol rusesc, s-a gândit să-și scoată pârleala plafonării prețurilor din Ungaria pe spatele românilor.
Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a declarat într-un la Antena3 și Digi24:
Există organe, Antifraudă, ANAF, ANPC care pot vedea care sunt motivele care au stat la majorarea prețului (la benzinăriile MOL n.r.). Nu este normal ce s-a întâmplat”,
A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă.
În primul rând, o creștere de preț generală la 10-11 lei/ litru, cum anticipau cei care și-au băgat banii în cantități uriașe de combustibil, ar fi fost precedată de comunicate de presă din partea marilor companii de distribuție.
La nivel mondial, preţul petrolului a scăzut cu 17%, înregistrând cel mai mic nivel din ultimele zile. Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor solicita membrilor OPEC creșterea producției de țiței, după cum relatează Bloomberg. Se dorește creșterea producției pentru a compensa scăderea aprovizionării generată de sancțiunile împotriva Rusiei.
„Susținem creșterile de producție și vom încuraja OPEC să ia în considerare niveluri mai ridicate de producție”, a declarat ambasadorul Yousef Al Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, într-o declarație postată pe Twitter de Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Washington.
„EAU au fost un furnizor de încredere și responsabil pe piețele globale de mai bine de 50 de ani și consideră că stabilitatea pe piețele energetice este esențială pentru economia globală”, a mai spus oficialul.
Conform agenției de știri scrie Reuters., Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho, a declarat:
„Asta nu înseamnă nimic. Probabil că pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o şaptesprezecea parte din drumul parcurs în înlocuirea ofertei ruseşti”, a declarat
Mediafax a citat un ministru irakian care ar fi afirmat că Irakul este pregătit să crească producția dacă i se va cere.
OPEC, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au rezistat până acum apelurilor din partea Casei Albe și a altor mari consumatori de petrol de a crește producția mai repede, argumentând că anterioara creștere a prețurilor la aproape 140 de dolari pe baril pe bursa de la Londra a fost determinată mai degrabă de tensiuni geopolitice, decât de un adevărat deficit de aprovizionare.
Într-un apel de săptămâna trecută cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, Vladimir Putin a condamnat orice mișcare care vizează „politizarea aprovizionării globale cu energie”. Dar Putin condamnă și el ce mai poate și cât mai poate…
Oricum, Petrom, OMV, Lukoil, Rompetrol s-au bucurat de vânzări fără precedent și anunță că au stocuri suficiente, la același preț, pentru perioada următoare.
Așadar, Lumea poate rezista, cel puțin o vreme, fără petrolul rusesc…
1 comentariu
Usor, usor, sa ai cont de Facebook va echivala cu a fi cocalar cu BMW!