Pe omul de afaceri Iulian Pană, pandemia l-a prins în plină investiție. Deasupra Guiness Pub, local care îi aparține, urma să deshidă și o cafenea – Brisetto Caffe. Cum importurile și exporturile au fost blocate, mobilierul este departe a fi sosit. Singurul avantaj este că a profitat de perioada aceasta pentru a înlocui acoperișul cel vechi cu unul rabatabil, care îi oferă posibilitatea să facă din cafenea un spațiu de terasă.
#,,Avem banii blocați într-o investiție destul de mare, și nu-i putem da drumul”
,,Nu am făcut nimic în toată această perioadă, doar renovări. Am schimbat acoperișul, acum este detașabil, pot avea terasă în sezonul cald. Am investit 42.000 de lei doar pentru asta, pentru că am înțeles că terasele se vor deschide primele, apoi restul. Urma să deschid Brisetto Caffe, nu am apucat să deschid, mai aveam puțin de lucru. Mobilierul trebuia să vină din Turcia și Grecia, dar nu va veni prea devreme pentru că s-au închis importurile, iar în privința canapelelor… fabrica la care am dat comandă, deocamdată, nu lucrează. Avem, așadar, banii blocați într-o investiție destul de mare, și nu-i putem da drumul.” aflăm de la tânărul antreprenor.
Marea lui șansă este că, din partea proprietarului, a avut înțelegere în privința chiriei.Altfel, lunar dă bani statului, fără să încaseze vreun ,,chior”.
,,Din punct de vedere al chiriei, am găsit înțelegere de la proprietar, nu am plătit în această perioadă. Cu toate acestea, avem în continuare cheltuieli de susținut – și în două părți! – că statul nu a scutit pe nimeni de impozite, chiar dacă nu am înregistrat niciun profit. Pe mine, pandemia m-a prins și aprovizionat la maximum. O parte din marfă a expirat, am avut pierderi mari. Cealaltă parte stă la congelat, plătim facturi serioase pentru frigiderele și congelatoarele care consumă. La noi nu este ca în Franța, unde s-a suspendat plata facturilor la electricitate. Văd că lucrurile merg normal din punct de vedere al dărilor, din punctul acesta de vedere nu este nicio situație de urgență. Situație de urgență este doar la obligații! Vorbeau la un moment dat de o lege care să suspende chiriile în această perioadă, apoi au uitat de ea. Eu sunt un caz fericit, am găsit înțelegere, alții… plătesc!” mai spune Iulian Pană.
#,,La ce să mă mai duc pe litoral, să mănânc în cameră din caserole, cu tacâmuri de unică folosință?”
În continuare, necunoscutele sunt multe, și pentru el, și pentru ceilalți antreprenori: ,,Deocamdată nimeni nu ne spune nimic concret. Câte persoane au voie la o masă? Ce distanță între mese? O să fie nevoie, poate, să punem acele tuneluri dezinfectante. Cel mai ieftin costă 80 de milioane! Dacă aveam și noi, cei din HORECA, un sindicat puternic, care să ne reprezinte, altfel stăteau lucrurile. În privința hotelierilor, cum s-au dus cei din Mamaia la București, cum s-a rezolvat! Chiar și așa, înțeleg că mâncarea va trebui adusă în cameră. La ce să mă mai duc pe litoral, să mănânc în cameră din caserole, cu tacâmuri de unică folosință? Ăsta nu mi se pare un concediu! Nu știu cum va fi, dar noi copiem, ne inspirăm, și mai punem ceva de la noi care, de obicei, este mai rău, nu mai bine…”.
Speculanții, în schimb, fac bani frumoși, inclusiv pe spinarea celor din HORECA! ,,Spirtul nu mai e 2 lei, e 10 lei. Înainte, primeam gratuit dozatoarele de săpun de la furniorii de hârtie igienică, spre exemplu. Acum, pentru faptul că se pune în el dezinfectant, s-a făcut 160 de euro!” mai aflăm de la patronul Guiness Pub.
#,, Make-up pentru ce, dacă nu tu nuntă, nu tu botez?”
Ca să fie treaba-treabă, de vreo două luni, și iubita sa începuse un business în domeniul frumuseții. Pe 15 mai, saloanele se vor deschide, dar… pentru cine? ,,Iubita mea are salon. Ei îi dă drumul pe 15 mai, dar face make-up. Make-up pentru ce, dacă nu tu nuntă, nu tu botez? Că nici la mall nu mergem! Are firmă nou-nouță, deschisă acum două luni, nici măcar de șomaj tehnic nu a putut beneficia. Norocul ei este că nu plătește chirie în perioada asta și… cam atât! Dacă nu avea susținere din partea mea, închidea. Victimă colaterală, a pornit cu stângul…”