Vineri, 3 februarie, la Primăria Pitești a avut loc o întâlnire de lucru, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, între autoritățile locale, reprezentanții mediului de afaceri, ai celui universitar și ai mediului politic argeșean.
Tema întâlnirii a fost dezvoltarea strategică a județului Argeș și a municipiului Pitești, pe domenii de competență: economic, legislativ, administrativ.
Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL ) Argeș, Liviu Nicolae, a transmis o sinteză a propunerilor venite din partea mediului de afaceri argeșean.
”Cu experiența autentică a activității în mediul economic concurențial, oamenii de afaceri argeșeni sunt poate cei mai autorizați să vorbească despre dezvoltarea economică a Argeșului.
Dl. Gheorghe Badea, investitor important în industrie și turism a solicitat urgentarea modernizării Transfăgărășanului prin montarea unor copertine împotriva avalanșelor pe Transfăgărășan, astfel încât acest drum care dă notorietate și aduce Argeșului mulți turiști să fie circulabil tot timpul anului.
Un punct important pe ordinea de zi a acestei întâlniri a fost dezvoltarea armonioasă si fără inechități între urban si rural. În acest sens, s-a propus o viitoare întâlnire specială cu toți actorii politici și administrațiile locale, care, împreună cu mediul de afaceri, să caute soluții privind amendarea legii care reglementează crearea zonelor metropolitane, aflată in vigoare încă de anul trecut.
Din partea Acarom, dl. Adrian Sandu a venit cu rugămintea către factorii politici prezenți de continuare a Programului Kurzarbeit, care împreună cu programele IMM Invest a fost un sprijin important pentru mediul de afaceri în timpul restricțiilor pandemice.
Oamenii de afaceri din zona Curtea de Argeș au atras atenția că reabilitarea și modernizarea DJ73C spre Câmpulung Muscel sunt esențiale pentru industria locală.
Alte investiții așteptate de mediul economic argeșean sunt:
– Finalizarea pârtiei de schi Moliviș.
– Modernizarea drumului Curtea de Argeș – Câmpulung.
– Modernizarea drumului Câmpulung – Târgoviște.
– Modernizarea drumului Pitești – Vedea – Drăgășani.
– Modernizarea drumului Curtea de Argeș – Cota 2000 Transfăgărășan.
– Realizarea drumului de cale ferată Pitești – Vâlcea, proiect demarat în anii 80 și abandonat, deși ar aduce economii substanțiale de bani și de timp pentru transportul pe calea ferată.
– Demararea studiului pentru realizarea Domeniului Schiabil Făgăraș, proiect ce are argumentul principal faptul că zona beneficiază de existența zăpezii vreme de 5 luni pe an.
– Realizarea unor parcuri industriale
– Centura ocolitoare a municipiului Câmpulung Muscel.
– Revizuirea legislației, astfel încât mediul de afaceri să nu se mai confrunte cu îngrădiri de natură să să complice bunul mers al activității economice.
A fost abordată și tema cotelor defalcate din impozitul pe venit, care sunt insuficient repartizate, mai ales către UAT-uri în care majoritatea cetățenilor lucrează la oraș.
Astfel de întâlniri sunt foarte utile, atâta vreme cât nu rămân doar un exercițiu de imagine, iar propunerile discutate sunt transpuse în practică.”