După cum am anunțat, Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali din Argeș a organizat ieri o întâlnire între oameni de afaceri argeșeni și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și al Muncii, din Parlament și organizații patronale.
Noul președinte al COAL Argeș, Liviu Nicolae, ne-a declarat că ”Radiografia Mediului de Afaceri Argeșean” a generat un dialog real pe tema problemelor din mediul economic, din care s-au decantat idei și teme de acțiune concrete pentru activitatea organizației liberale a oamenilor de business argeșeni.
Una dintre idei se referă la posibilitatea ca impozitul de 10% pe venitul salarial, aferent concediului de odihnă al angajaților din mediul privat, să fie direcționat spre vouchere de vacanță.
Sectorul privat simte tot mai dur criza generată de creșterea abruptă a prețurilor la energie și materii prime, dublată de criza forței de muncă. În plus, majoritatea celor care muncesc în mediul privat trag cu ochiul la beneficiile suprarealiste de care se bucură angajații de la Stat.
Voucherele de vacanță reprezintă o cheltuială pe care majoritatea angajatorilor privați nu și-o permit, chiar dacă e deductibilă din profiturile care încep să se lasă așteptate. E deja prea mult și faptul că mediul privat creditează statul cu contravaloarea concediilor medicale plătite angajaților, ale căror sume sunt nereturnate angajatorilor și de un an.
Concediul de odihnă este unul dintre cele mai importante drepturi de care se bucură salariații. Garantat tuturor angajatilor unei companii si reglementat de Codul Muncii, concediul de odihnă nu face obiectul cesiunilor, renunțărilor sau limitărilor de orice fel.
Cum se platește concediul de odihnă
Fiecare salariat beneficiaza de o indemnizație pentru perioada concediului de odihnă. Valoarea acestuia nu poate fi mai mică decât cea a salariului de bază.
Concediul de odihnă se plătește de angajator, cu minimum cinci zile lucrătoare înainte de momentul plecării în concediu, într-un cuantum ce reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni, multiplicată cu numărul zilelor de concediu.
Impozitele aferente concediului de odihnă
- Contributie pensie (CAS 25%)
- Contributie sanatate (CASS 10%)
- Impozit pe venit (IV 10%)
În opinia oamenilor de afaceri, salariul plătit pentru concediul de odihnă este un venit dintr-un drept legal al angajatului, suportat de angajatorul care este nevoit să aloce resurse suplimentare, pentru a acoperi lipsa angajatului de la muncă, pe perioada concediului.
Transformarea impozitului de 10% pe venitul din salariul aferent concediului de odihnă al angajaților din mediul privat, în vouchere de vacanță, este o idee pe care oamenii de afaceri liberali o văd ca o invitație la parteneriat între stat și companiile private, care ar îmbunătăți relația angajator-angajat, ar stimula turismul românesc și ar diminua discrepanța dintre beneficiile angajaților din mediul privat și cel de stat.
Liviu Nicolae a opinat că, dacă va fi invocată subfinanțarea bugetară, ar fi just ca mai întâi să se curețe lunga listă de excepții și scutiri de la plata impozitelor și să se taie din privilegiile exagerate, cu impact bugetar semnificativ, acordate unor categorii de persoane, fără a se ține cont de criteriul contributivității.