CNAIR a făcut publice o serie de cifre înainte de începerea execuției Lotului 3 al Autostrăzii Pitești-Sibiu (Cornetu – Tigveni). La acest moment, proiectul se află în următorul stadiu:
- defrișare în afara fondului forestier – 100% realizat;
- defrișare în fondul forestier național – 62 % realizat;
- studii arheologice – 100% realizat;
- obținere acorduri și avize, în vederea eliberării Autorizației de Construire – 100% realizat;
- amenajarea celor două organizări de șantier – 100%.
4 ani pentru cel mai dificil tronson al Autostrăzii Pitești-Sibiu
Lucrările ar trebui să înceapă în data de 15 aprilie. Pentru susținerea lucrărilor, este nevoie de peste 3.000 de muncitori. CNAIR se laudă cum că acest tronson dă de lucru la mii de oameni. Din păcate, miile de oameni, s-a demonstrat, nu prea se înghesuie la genul acesta de muncă, mult mai bine plătit în afara țării. Asta înseamnă că printre cei peste 3000 de muncitori vom găsi mulți muncitori din afară.
În cadrul Lotului 3 va fi construit și cel mai lung tunel de autostradă din România. Cifrele arată la modul următor:
- lungime: 1,7 kilometri;
- peste 12 km de poduri, pasaje și viaducte;
- este 25 km de lucrări de consolidare;
- două noduri rutiere;
- un ecoduct.
Antreprenorul care are greaua misiune să ducă proiectul la capăt este Asocierea Webuild SPA – Tancrad SRL.
Durată contractunui este de 57 de luni (12 luni proiectare, 45 de luni execuție).
Valoarea contractului este de 5,323 miliarde de lei, fără TVA.
Dacă nu vor surveni probleme, tronsonul ar trebui finalizat în 2028.
Cine execută cel mai important tronson de infrastructură
Nu vrem să tragem a rău, dar experiența Webuild SPA cu conctele de infrastructură din România nu a fost prea fericită. Webuild SpA este fosta Salini Impregilo SpA. Nu mai departe de 2019, CNAIR notifica societatea pentru plata sumelor de 90.718.740 lei și 152.025 de dolari, în baza unei decizii judecătorești. Sumele reprezintă penalități de întârziere pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Orăștie-Sibiu. Mai târziu, același CNAIR executa silit compania.
Pe scurt: în data de 3 septembrie 2015, CNADNR anunţa închiderea circulaţiei rutiere pe Autostrada A1, Orăştie – Sibiu în vederea remedierii unor degradări constatate la km 275+650 al autostrăzii. Potrivit companiei, lucrările de remediere urmau să fie realizate de constructor pe propriul risc şi pe cheltuiala acestuia în condiţiile în care aceste defecţiuni au fost determinate de execuţia necorespunzătoare a lucrărilor de către antreprenor şi nu de alunecările de teren. CNAIR a acuzat constructorul că nu a pregătit suficient terenul de fundare și că a cam subțiat stratul fundației, dar și multe alte nereguli. În 2015, CNADNR formula plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu împotriva constructorului autostrăzii Orăştie-Sibiu, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni printre care înşelăciune şi efectuarea de lucrări neautorizate.