Restaurantele rămân închise. Termenul de redeschidere a acestor spații a fost amânat succesiv, de la 15 iunie la 1 iulie, în condițiile în care numărul noilor cazuri de infecție cu Covid-19 a continuat să se mențină în România la un nivel ridicat. Ultimul termen enunțat era de 15 iulie, însă cifrele nu sunt deloc încurajatoare. Nici cifrele celor care lucrează în domeniul HoReCa nu spun lucuri prea optimiste, mai ales cifrele celor care dețin restaurante și localuri de evenimente. Mulți dintre cei care plăteau chirie pentru spații s-au văzut nevoiți să închidă sau o vor face în perioada următoare. De asemenea, angajații care lucrau aici au îngroșat numărul șomerilor.
Dacă situația epidemiologică nu o va permite iar restaurantele vor rămâne închise, atunci ne vom confrunta nu doar cu o problemă economică, ci și cu una socială. Potrivit Mariei Glonț, managerul de la Magic, sănătatea oamenilor este pe primul plan și profitul patronilor mai puțin important într-un astfel de context, însă cei care și-au pierdut și își vor mai pierde locurile de muncă vor resimți din greu costurile crizei sanitare.
,,Eu nu mai am nicio așteptare de la stat. Sunt mulțumită că pot funcționa cu terasa. Cea mai importantă este sănătatea oamenilor. N-aș dori să dăm drumul restaurantelor dacă se consideră că cineva ar putea fi în pericol, cu toate că am pierderi. Dacă s-ar fi deschis restaurantele, cel mai important ar fi fost nu pentru mine, ci pentru angajați. Deocamdată avem terasa deschisă, am angajat oameni, dar când se va închide terasa… va trebui să-i pun pe liber din nou. Noi, ca patroni, avem pierderi mari, ni le asumăm, dar ce facem cu oamenii? Nimeni nu găsește de muncă pe nicăieri! Am oameni care au familii, copii, rate la bancă, chirii de plătit, trăiesc de pe o zi pe alta. În curând ne vom confrunta cu o problemă socială. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt pe piață din 1991, e totul al nostru, nu trebuie să pălătesc chirie cuiva, închid și stau în concediu un an, dar ce spun eu celor 50 de oameni când voi pune lacătul pe ușă până în mai, după ce nu va mai fi timp de stat la terase? E o problemă socială, nici măcar economică. Când le plăteam șomajul tehnic, mi-era și milă de ei, că toți banii se duceau pe chirie sau rate la bancă. I-am mai împrumutat eu numai să reziste. Oamenii ăștia, mulți dintre ei nu știu să facă decât bucătărie, ospătărie. Dintr-un bucătar e greu să faci altceva și nici nu-i angajează cineva fără o pregătire sau o experiență în spate. Nu mai spun că sunt antreprenori care trebuie să plătească chirie fără să fi făcut vreun profit, alții au rate, leasinguri…" ne-a declatrat Maria Glonț.
Deși înțelege motivația autorităților, managerul de la Magic crede că, atâta timp cât se respectă toate normele, nu te poți îmbolnăvi într-un restaurant.
,,Personal, nu cred că într-un restaurant în care dezinfectăm, purtăm măști și mănuși și respectăm distanțarea fizică te poți infecta. Și pe terasă toată ziua sunt cu dezinfectantul în mână. Nu cred că te poți îmbolnăvi stând la masă. Cred că pericolele mai mari sunt în altă parte. Dar dacă statul consideră asta… eu accept. Și dacă se decide mâine că îmi închide terasa pentru binele oamenilor, aș accepta. Pe mine mă interesează sănătatea clienților mei, a personalului meu și, în mod firesc, și sănătatea mea, că stau cu ei aici." ne-a mai declarat Maria Glonț, adăugând că și dacă s-ar decide mâine redeschiderea restaurantelor, ar fi pregătită. ,,Eu sunt pregătită pentru redeschiderea restaurantului de evenimente, mi-am luat toate măsurile, ca să fiu pregătită. Și cu piscina eram pregătită cu o lună înainte de deschidere, cu tot ce înseamnă, șezlonguri noi, dezinfectante, măști, mănuși. Numai pe cei care nu sunt buni manageri îi poate lua deschiderea prin surprindere. Am angajat și oameni, am cu cine să fac treabă.".
Deocamdată, terasa deschisă și piscina nu-i aduc vreun profit, ci doar confortul psihic că, în toată această perioadă, asigură niște locuri de muncă și o continuitate a business-ului, în speranța unor vremuri mai bune: ,,La terasa, numai apa din piscină și canalizarea m-au costat 150 de milioane, plus substanțe, plus piscinar plătit, femei de serviciu. La o terasă, cheltuielile sunt foarte mari, prețurile mici… Nu ne iese decât faptul că plătești niște salariați, iar noi… când vor veni vremuri bune.".