1,5K
Noile măsuri fiscale care intră în vigoare chiar din luna august, călcând în picioare orice predictibilitate clamată de mediul de afaceri, a generat multe nemulțumiri. Peste toate acestea a mai ieșit la suprafață și o declarație a ministrului Finanțelor Adrian Câciu, făcută pe vremea în care se recomanda analist economic. Cu doar un an în urmă, Câciu afirma că ,,noi avem 10% antreprenori și 90% babuini”.
În aceste condiții, atreprenorii se întreabă dacă nu cumva, în desconsiderarea sa față de antreprenori, ministrul Finanțelor a ales să propună măsuri economice care ar putea duce la falimente pe bandă rulantă, așa cum s-a mai întâmplat, spre exemplu, atunci când contractele part-time au fost impozitate la valoarea salariului minim pe economie.
,,De la micii antreprenori vrea Câciu să mai rupă niște mărunțiș, în loc să stea cu ochii pe marii evazioniști”
Omul de afaceri Mihai Coteț, consilier local și președinte al PNL Pitești, susține că este alarmant să ai în fruntea Finanțelor un om care desconsideră mediul de afaceri și se întreabă ce anume a determinat PSD să propună un astfel de om în fruntea unuia dintre cele mai importante ministere.
- ,,Ca un ,,babuin” ce sunt – căci aici încadrează ministrul Finanțelor Adrian Câciu 90% dintre antreprenorii din România – mă voi duce să vărs în Trezoreria statului niște sute de mii de lei. O voi face, de data aceasta, fără nicio tragere de inimă. Mi se pare alarmant de-a dreptul să avem în fruntea Finanțelor un om care ne desconsideră într-atât de mult. Nu voi înțelege niciodată de ce PSD a considerat că un om cu o astfel de mentalitate ar putea merita vreodată să fie numit ministru al Finanțelor.
- Se tot vorbește despre încasările mici la stat și, în numele acestora, toți antreprenorii, adică toți ,,babuinii”, sunt tratați ca niște infractori care nu știu cum să mai fure statul, adică… să-i facă concurență. Cei mai afectați de măsurile anunțate sunt micii antreprenori, majoritatea firme de familie care țin în spate unul sau doi angajați. De acolo vrea Câciu să mai rupă niște mărunțiș, în loc să stea cu ochii pe marii evazioniști și pe companiile străine care își scot profitul afară din țară, lăsând mărunțiș pe tejgheaua ANAF.
- De 14 ani suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea taxelor, dar excelăm la numărul de angajați la stat fără eficiență.
- Într-un moment în care războiul a scumpit energia, materiile prime și traiul de zi cu zi, să pui o presiune și mai mare pe mediul privat care oricum susținea mai toată șandramaua statului, este ca și cum ți-ai trage un glonț în picior.” transmite omul de afaceri Mihai Coteț.