Rafinăria Arpechim şi-a tras demult obştescul sfârşit, însă politicienii tot mai trag de cadavrul ei. Căci şi din cadavre pot fi scoşi bani…
OMV Petrom a anunţat că urmează să demoleze şi să vândă la fier vechi o parte dintre constructţile de pe platforma Arpechim (altă parte a fost scoasă demult pe poarta rafinăriei!). Cu toate acestea, ministerul Economiei susţine că doreşte în continuare să găsească soluţii pentru preluarea rafinăriei de la OMV Petrom pentru funcţionarea integrată cu Oltchim, deşi niciodată nu a existat, cu adevărat, o voinţă politică în acest sens. Din contră, ce s-a întâmplat cu Oltchim şi Arpechim a fost un genocid. Guvernele vremii au ştiut şi au încuviinţat ca în numele unei alte privatizări ,,de succes” mii de oameni să rămână fără un loc de muncă.
Aşa se face că, în prezent, conducerea Ministerului Economiei cheltuie sume din bugetul statului pe un proiect care se anunţă a fi inutil. Ministerul Economiei a angajat casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, specializată în speţe juridice pe mulţi, foarte mulţi bani de la stat, să realizeze proiectul "Funcţionare integrată a SC Oltchim SA cu Rafinăria Arpechim, aflată în proprietatea OMV Petrom SA". Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie nu vrea să facă publică suma cheltuită pentru un astfel de proiect!
Reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că "potenţialii investitori interesaţi de societatea Oltchim doresc o linie integrată Rafinărie Arpechim – Petrochimie Bradu – Petrochimie platforma de la Rm Vâlcea. Însă aici apar câteva semne de întrebare. Dacă există investitori interesaţi şi de Oltchim, şi de Arpechim, aceştia nu pot negocia direct cu OMV Petrom? De ce ar fi nevoie ca Arpechim să treacă la stat, ca apoi să fie vândută împreună cu Oltchim, care oricum nu are succes la privatizare? Numai anul trecut au existat patru tentative eşuate de privatizare a Oltchim. Niciun investitor nu a depus oferte angajante. Lucru de aşteptat, în virtutea aceleiaşi cârdăşii putere – OMV Petrom…