Legea privind vechimea în muncă a persoanelor fizice autorizate a fost modificată, joi, de Președintele României Klaus Iohannis.
Legea promulgată prevede recunoașterea ca vechime în muncă și a activității economice a celor din categoria PFA, prin completarea vechii ordonanțe de urgență a Guvernuului. Astfel, se recunoaște drept vechime în muncă activitățile cu caracter economic prestate de persoanele fizice de tip PFA.
Vechime în muncă pentru categoriile PFA
Atât termenul de „vechime în muncă”, cât și cel de „vechime în specialitate”, denotă perioada de timp în care contribuabilii au achitat taxe sau impozite la stat. Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
- a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;
- b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii.
Nu se consideră vechime în muncă sau specialitate perioadele în care PFA-urile nu au avut activități care să producă venituri.
Vechimea în muncă se poate cumpăra
Conform OUG 163/2020, românii care au perioade în care din diferite motive nu au contribuit la sistemul de pensii pot acum să-și cumpere vechime doar pînă la 1 august 2023 pentru o perioadă lipsă de doar șase luni. Actul normativ se aplică doar persoanelor care ies la pensie la limita de vârstă nu și pentru persoanele care doresc să iasă la pensie anticipat ori care au cotizat la sistemele de pensii din strainătate.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, extras din actul normativ.
Cât costă vechimea?
Pentru salariul minim pe economie, de 2.550 de lei, românii cotizează lunar cu 638 de lei. Pentru a plăti un an de vechime, oamenii vor scoate din buzunar 7.650 de lei, iar pentru perioada maximă de șase ani de vechime, trebuie să achite suma de 46.000 de lei. În ceea ce privește modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale datorate, OUG arată că aceasta poate fi efectuată fie eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023, fie într-o singură tranșă.