Doamna Monica Tatoiu a venit saptamana trecuta la Pitesti, in cadrul evenimentului intitulat „Ziua Portilor Deschise”. Acest eveniment se desfasoara in 30 de orase importante ale tarii, in perioada lunilor mai-iunie, in fiecare an. Anul acesta este unul special. In primul rand pentru ca ne confruntam cu o criza financiara putenica si, in al doilea rand, pentru ca terenul politic romanesc este in schimbare. Miscarile politice, cele doua runde de alegeri, lupta pentru putere, nu vin deloc in avantajul cetateanului si nu ajuta cu nimic mediul de afaceri romanesc, si asa suprasaturat de falsi manageri si afaceristi imbogatiti peste noapte. Se spune ca Romania duce lipsa de modele si de manageri adevarati. Monica Tatoiu face exceptie de la ambele. Este o femeie puternica, muncitoare si inspirata.
Doamna Monica Tatoiu, cum influenteaza actuala situatie politica si toate aceste miscari tectonice pe terenul politicii viata romanului de rand?
Tot ce pot sa va spus este ca alegerile din toamna si lupta care se va da atunci va fi una acerba. Se vor arunca in acest razboi politic foarte multi bani. Aceasta campanie electorala, care urmeaza celei de la europarlamentare, ne va costa foarte mult, pentru ca politicienii sunt iresponsabili. In acest moment nu-i preocupa altceva decat puterea.
Economistul-sef al BNR, declara ca dublarea salariilor bugetarilor nu este posibil mai devreme de sapte ani. Ca om de afaceri, cum comentati?
Chiar daca va fi votata Legea salarizarii unice, ea nu poate fi pusa in practica in urmatorii ani. In plus, mai avantajati vor fi tot acei bugetari care castigau deja foarte mult. Oricum, in Romania avem o armata de birocrati. Spre exemplu, la Oriflame, un angajat entry-level castiga, sa zicem, 1000-1500 de euro pe luna, iar un functionar din primarie ar avea, in urma acestei legi, 2500 de euro. Este evident ca sunt destui cei care vor cauta sa plece din mediul privat spre cel bugetar, pentru ca este munca mai putina. Evident, acest lucru nu ne avantajeaza pe noi, cei din mediul privat. Eu sunt convinsa, insa, ca vor face aceasta miscare doar oamenii care nu gandesc pe termen lung.
Cum intampina compania pe care o conduceti criza financiara?
Am facut si concedieri si am mers pe cresterea productivitatii. De aceea, am renegociat chiriile si am cautat sa mentinem un anumit nivel de vanzari, dar la un numar ai mare de clienti. In ultimele luni, numarul de clienti ai firmei Oriflame a crescut cu 27%, insa un client cumpara mai putin acum decat inainte.
Acest blocaj economic, credeti ca va avea efecte benefice asupra unei economii cum este cea romaneasca?
Cu siguranta ca da. Cel mai important beneficiu al acestei crize este ca se va produce o concentrare de capital pozitiva pentru Romania. In urma acestei perioade grele, nu vor mai exista acei milionari de carton, care au facut milioane de euro din vanzare de terenuri sau prin mijloce care nu au nimic de-a face cu puterea si capacitatile manageriale. Sunt oameni care au devenit bogati peste noapte si care trebuie sa dispara din mediul de afaceri.
Trecand de la mediul de afaceri, politica si criza, la viata de zi cu zi femeilor. Este clar ca romanca, in aceasta perioada economica grea, are si mai mult de munca! Cum vedeti femeile si cat de grea este sarcina pe care ele trbuie sa o duca?
Femeiea romanca, din start, are cel putin doua job-uri: acasa si la serviciu. Acum probabil ca va avea chiar trei, pentru ca sunt moment dificile si poate ca va fi nevoita sa-si ia un al doilea serviciu pentru a face fata, nicidecum pentru a trai bine. Mie, personal, mi-au placut, eroiele Fefeleaga si Mara. Ele reprezinta imaginea romancelor. Este cazul sa parasim odata mitul femeii perfecte, frumoase, destepte si bogate pe care le promoveaza americanii. Trebuie sa fim realiste si sa ne adaptam la realitatile, in primul rand, romanesti. Pentru a trece cu bine de aceasta perioada este necesar ca noi femeile, in primul rand, sa fim realiste. De ce noi? Pentru ca este bine stiut ca o femeie preia mult mai usor socurile decat un barbat. O femeie stie sa fie si un bun profesionist si sa fie si consilier psihologic la serviciu, atunci cand apare o tensiune.
Daca femeiea din Romania va renunta la „visul american” de femeie, cam care ar trebui sa fie asteptarile ei, realistic vorbind?
Asteptarile trebuie sa fie in conformitate cu realitatile. O femeie de conditie medie din Romania nu trebuie, in acest moment, sa astepte mai mult decat un apartament cu doua camere, eventual un sot, o singura masina pe familie, nu doua, si un venit pe familie de 700-1000 de euro lunar. Acum asteptarile nu au cum sa fie mai mari.
Reuseste romanca sa faca fata acestei situatii si sa ramana la fel de frumoasa?
Daca va sti sa ramana cu picoarele pe pamant, va reusi. Prin intermediul Fundatiei „Noi citim”, am demamarat un proiect care presupune realizarea unei carti in care sunt prezentate opiniile a 100 de femei din Romania. Toate sunt diferite, au nivele de pregatire diferite si preocupari diverse. Nu au nimic in comun decat faptul ca au reusit, prin munca lor, prin felul lor de a fi, sa schimbe ceva. Sunt femei care au marcat teritoriul cu lumina. Acestea ar trebui sa fie adevaratele modele pentru romance si noi le promovam ca atare. Este un prim pas in incercarea de a crea un nou tip de model feminin, un model tipic romanesc, care porneste din realitatile noastre si in care, fiecare femeie din Romania, se poate regasi.