Potrivit unui proiect de act normativ, munca part-time ar putea să fie din nou impozitată pentru numărul de ore lucrate, nu cum este în prezent, motiv care a dus la dispute în coaliția de guvernare. Proiectul amintit, depus de mai mulți parlamentari ai Partidului Național Liberal, a trecut deja tacit de Senat, ceea ce agită apele pentru că nu există un acord în coaliția de guvernare pentru o astfel de măsură.
Inițiatorii proiectului spun că prin acest proiect de lege s-ar stopa supraimpozitarea muncii part-time. Mai exact, în acest moment, contractele part-time sunt impozitate la nivel de opt ore, după modificările făcute anul trecut, chiar dacă sunt contracte pentru două sau patru ore. Prin acest proiect care a trecut de Senat, contractele part-time ar urma să fie din nou impozitate la nivelul de ore la care sunt făcute. Spre exemplu, cei care au contracte de patru ore să plătească impozite pentru patru ore.
Guvernul a adoptat la finalul anului trecut ordonanța de modificare a Codului Fiscal, cu o serie de prevederi, printre care și suprataxarea contractelor part-time. Adică, salariații cu norme reduse, contribuțiile sociale vor fi plătite prin raportare la salariul minim aferent unei norme întregi, nu în funcție de numărul de ore lucrate.
Pe 14 decembrie, Curtea Constituțională a decis că această prevedere este legală și trebuie aplicată și va intra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2023. A fost aspru criticată această prevedere cu suprataxarea contractelor cu jumătate de normă, pe motiv că în România, în prezent, inflația a ajuns la un nivel record de 17 % și că în prezent 35% din populație este cu risc de sărăcie.
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că există un număr record de contracte de muncă în România şi anume 6.710.480, lucru care arată că măsura taxării contractelor part-time a avut un efect benefic pentru angajaţii ale căror contracte s-au transformat în unele cu normă întreagă.