Schimbarea sistemului fiscal este ultimul lucru de care oamenii de afaceri spun că ar avea nevoie, după ce au fost zdruncinați serios ba de pandemie, ba de consecințele economice ale războiului de la graniță.
În aceste condiții, PSD a adus din nou pe agenda dezbaterii publice ideea impozitării progresive, testând piața pentru a vedea dacă poate forța o astfel de schimbare de paradigmă fiscală.
Olimpia Doru: ,,Această declarație cum că noi trebuie să ne adaptăm impozitele la Uniunea Europeană, mi s-a părut destul de periculoasă”
Cu doar 27% încasări și 40% cheltuieli, nu e de mirare de ce social-democrații încearcă să găsească soluții pentru a cârpi găurile bugetare din ce în ce mai evidente. În paralel, însă, statul face angajări într-o frenezie, în contextul în care vorbește despre digitalizare și de beneficiile acesteia.
Recent întoarsă de la o întâlnire a mediului de afaceri cu factorul politic, managerul New Design Composite, Olimpia Doru, ne-a declarat că a remarcat semnalele transmise dinspre guvernanți, anume că se dorește o mărire a taxelor și impozitelor.
- ,,Contextul nu este deloc potrivit. La discuția pe care am avut-o săptămâna aceasta (n.r. săptămâna trecută) la evenimentul Ziua Întreprinzătorilor, nu s-a plecat de la ideea că se va introduce impozitul progresiv. Întrebarea a fost pe buzele tuturor și a fost adresată domnului Ciolacu, prezent la întâlnire. Doar că, mie personal această declarație cum că noi trebuie să ne adaptăm impozitele la Uniunea Europeană, mi s-a părut o declarație destul de periculoasă în sensul în care noi nu avem baza. Noi nu discutăm despre aceleași condiții la care se aplică aceste impozite, așa cum este în afară. Nu ne-a explicat foarte clar ce are de gând, dar mesajul domnului Ciolacu a fost că noi plătim, încă, impozite mici. Mie, personal, mi se pare că plătim destul de multe impozite.” ne-a declarat Olimpia Doru.
Potrivit acesteia, ,,situația este destul de gravă”, colectările la buget în declin, dar nici nu ar fi avut cum să fie altfel după o perioadă atât de lungă în care mediul economic a fost lovit din toate părțile.
- ,,Au nevoie de resurse financiare și din altă parte nu vor veni decât din impozite. Pe de altă parte, colectarea este foarte slabă, și la TVA și peste tot. Nici nu este de mirare. Nu ne uităm câte firme s-au închis sau și-au redus activitatea? Nu ne uităm la câte firme a adus pandemia în stare de faliment? Nu poți să vii și să spui că se colectează TVA puțin, dar nu te uiți că nu mai ai de la cine să colectezi. Oamenii de afaceri sunt afectați și încă vor mai fi. Criza încă n-a trecut, criza de abia de aici înainte vine.” ne-a mai declarat Olimpia Doru.
Potrivit acesteia, mediul economic se uită cu speranță către noile axe de finanțare, dar lucrurile se fac într-un mod într-atât de hei-rupis încât e posibil ca mulți să nu reușească să acceseze fonduri.
- ,,Singura șansă este să absorbim acele fonduri, dar și acolo sunt sub semnul întrebării. Se deschid programe noi pentru IMM-uri și se dorește ca deschiderea și închiderea să fie până la 30 iunie. Suntem în mai! Sunt multe IMM-uri care nu au nici măcar un contabil, apelează la un serviciu extern. Și chiar dacă ar avea, proiectele nu sunt lucuri pe care o firmă le face în interiorul ei. E nevoie de firme specializate și de puțin timp. Totul se face pe repede-înainte. Nu avem nici noi resursa umană pregătită și nici ei.” ne-a mai declarat managerul New Design Composite.