1,6K
Guvernul a schimbat ordinea in care se vor derula etapele privatizarii Oltchim. Astfel, procedura va incepe prin licitatie cu oferta in plic, in 14 septembrie, urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare. Practic, orice investitor interesat poate participa.
Criteriul de selectie a ofertantului castigator este cel mai mare pret oferit pe actiune. Pretul de oferta este de 0,1 lei/actiune, valoarea nominala. Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, firma detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, au depus in luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim. Potentialii ofertanti vor depune o garantie de participare la licitatie in valoare de 34,4 milioane de lei.
Plicurile cu documentele de participare la licitatie vor fi deschise in prezenta tuturor ofertantilor in 13 septembrie. Verificarea si analizarea documentelor va fi realizata pana in 14 septembrie, cand se va afisa, la sediul OPSPI, lista ofertantilor acceptati.
Actualmente, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania. PCC detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
In luna martie, Guvernul arata ca potentialul cumparator al Oltchim va trebui insa sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Ramnicu Valcea si Bradu (308,3 milioane euro) si la rafinaria Arpechim (374,2 milioane euro).
Odata cu achizitionarea Arpechim, rafinarie detinuta de OMV Petrom, investitorul ar putea fi insa obligat sa preia si obligatii de mediu ale OMV Petrom, care inca nu sunt cuantificate.
Preluarea Arpechim va fi discutata insa doar dupa privatizarea Oltchim, cumparatorul urmand sa negocieze direct cu OMV Petrom.
,,Viitorul actionar majoritar al Oltchim va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre Oltchim sau alta entitate, a activelor Arpechim Pitesti, aferente activitatii de rafinare detinute de OMV Petrom, conform termenilor care vor fi conveniti cu acesta", se spune in anuntul de privatizare.