Divizia românească a gigantului francez TotalEnergies are în pregătire două proiecte de construire de parcuri fotovoltaice, care vor asigura o parte din consumul de energie electrică al producătorului auto român Automobile Dacia din grupul Renault, de la uzina de la Mioveni și de la Centrul Tehnic de la Titu, și pentru care are în vedere atragerea de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), relevă date analizate de Profit.ro.
Parcurile vor fi dezvoltate de către TotalEnergies Marketing Romania, parte a grupului francez Total, care deține și operează fabrica de lubrifianți, bitum și fluide speciale de la Cristian din județul Brașov. Beneficiarul va fi Automobile Dacia, unul dintre cei mai mari consumatori industriali de energie și gaze din România. Parcul solar avut în vedere pentru platforma industrială de la Mioveni este gândit să aibă o putere instalată de 30,35 MW.
„Se propune montarea unui parc fotovoltaic amplasat parțial pe acoperișurile de tip terase necirculabile ale unor clădiri existente cu destinația de hale industriale de producție, parțial pe unele locații destinate parcării din incintă. Centrala electrică fotovoltaică Dacia Pitești, având in vedere suprafața disponibilă, precum și restricțiile tehnice necesar a fi luate în considerare, ca și și tipodimensiunile de panouri disponibile pe piață, în urma modelării s-a obținut un număr posibil a fi instalat de 40.564 panouri generatoare (module fotovoltaice) la sol (parcări) și 26.194 panouri generatoare pe clădiri. Ținând cont de puterea orientativă cerută (…), de aproximativ 30 MW, rezultă necesitatea utilizării unor panouri fotovoltaice monocristaline cu puterea unitară instalată de 455 Wp, corespunzătoare unei puteri instalate totale (…) de 30,35 MWp”, se arată într-un document oficial.
Parcul, ce urmează să ocupe o suprafață de circa 33 de hectare (cumulat, la sol și pe clădiri), va asigura o parte din consumul propriu al Dacia de la Mioveni, surplusul de producție urmând a fi debitat în rețeaua zonală de distribuție a energiei. Astfel, centrala solară Dacia va fi una dispecerizabilă, urmând să respecte comenzile dispeceratelor de distribuție și transport și reglementările specifice în domeniu.
„Automobile Dacia a realizat o scrisoare de angajament cu TotalEnergies Marketing Romania SA, pentru dezvoltarea, finanțarea și instalarea, construcția și exploatarea centralei electrice fotovoltaice pe amplasamentul propus”, precizează sursa citată. Valoarea totală a investiției este estimată la 148,7 milioane lei plus TVA (circa 177 milioane lei în total), potrivit documentului. Durata de implementare este prognozată la 16-24 de luni, din care 4-5 luni durată efectivă de execuție.