Cred că în momentul în care ,,nemernicii” şi ,,dezinformaţii” ăia de corporatişti au ieşit în stradă împotriva Ordonanţei 13, în mintea lui Livache şi a Olguţei a încolţit un gând: bugetarii lor vor fi noii corporatişti. Bugetarii lor îi vor umili pe privaţi, le vor da cu Vuitoanele peste bot, le vor flutura pe la nas sporurile şi primele şi după opt ore de muncă vor ieşi la bancă, în faţa vilei, să mestece fistic.
Delirul cu care ministrul Muncii jonglează cu măririle de salarii a ajuns să-i îngrijoreze până şi pe cei cărora li se adresează aceste dublări sau triplări de venituri. Pe privaţi, această perspectivă deja i-a îngenuncheat…
În teoria PSD, extrem de optimistă (unii spun de-a dreptul SF), sursele de finanţare şi de susţinere a majorărilor existente doar pe foaie la acest moment arată la modul următor:
*3,5 miliarde – contribuțiile aferente creșterii salariilor cu 10 miliarde
*2,7 miliarde – efectul de runda a doua ca urmare a creșterii consumului. În economie ar intra 12,6 miliarde de lei în plus față de 2017. Banii care intră în consum ar urma să genereze creșteri la încasările din TVA și din alte impozite plătite de producători și comercianți. Estimarea acestor încasări suplimentare este de 2,7 mld. lei.
*1,8 miliarde – creșterea salariului minim pe economie, ceea ce implică și o creștere a salariului minim în mediul privat, deci mai multe contribuții plătite la salariile minime majorate.
*3,6 miliarde – crearea a 200.000 de locuri de muncă noi, care înseamnă mai multe salarii plătite și, implicit, mai multe contribuții pe salarii încasate.
*1,9 miliarde – creșterea salariilor din mediul privat cu minimum 5%. În ultimii ani salariile din mediul privat au crescut cu peste 5% în fiecare an. Din nou, salarii mai mari înseamnă contribuții mai mari plătite la buget.
*4 miliarde – măsuri suplimentare care vor fi luate prin legislația muncii pentru reducerea muncii la negru: 1) Angajații cu timp parțial de muncă vor plăti contribuții la nivelul salariului minim; 2) Zilierii vor putea fi angajați doar în agricultură (azi peste 1 milion de oameni declară că au statut de zilier – deci este o folosire abuzivă a acestei prevederi, ce formează piața gri a muncii.
Total: 17,5 miliarde care pot fi alocați pentru creșterea salariilor și majorarea pensiilor conform Legii salarizării unitare.
Bugetarul de lux pe cârca privatului se ţine
Este evident că PSD intenţionează să crească salariile cocoşându-i, la propriu, pe privaţi, în special pe deţinătorii de IMM-uri. 4 miliarde, spune doamna ministru Vasilescu, ar urma să vină prin obligarea agentului economic să plătească statului contribuţii la nivelul salariului minim chiar şi pentru angajaţii cu timp parţial de muncă. Spre exemplu, o firmă cu trei angajaţi la patru ore va trebui să plătească aproximativ 1.800 de lei lunar, faţă de cele câteva sute de lei pe care le plăteşte în prezent. Este o sumă pe care nu mulţi şi-o vor putea permite, drept pentru care îşi vor închide activitatea. PSD spune că, din contră, se vor crea 200.000 de locuri de muncă noi şi nu înţelegem din ce joben le-o fi scos… Spre exemplu, ultima majorare a salariului minim pe economie i-a determinat pe mulţi agenţi economici să concedieze din personal pentru că nu-şi permiteau să depăşească un anumit buget de cheltuieli cu forţa de muncă. Îndrăznim să spunem că dacă se va lua măsura de obligare la plata de contribuţii la nivelul salariului minim chiar şi pentru angajaţii cu timp parţial de muncă, atunci vom asista la distrugerea câtorva mii de societăţi şi zeci de mii de locuri de muncă.
Peste jumătate din PIB-ul României se formează în sfera IMM-urilor. O logică elementară spune că, cu cât fiscalitatea distruge mai multe întreprinderi mici, cu atât devine mai redusă baza de creştere economică şi, implicit, de creare de locuri de muncă.
România, o piaţă cu 20 de milioane de consumatori, are jumătate de milion de companii active. Pe de altă parte Polonia, o ţară cu 38 milioane locuitori, are trei milioane de întreprinderi active. Potrivit lui Leszek Balcerowicz, arhitectul reformelor economice din Polonia, atunci când numărul de noi jucători dintr-o ţară este mic, cel mai probabil costurile fiscale şi administrative de intrare pe pieţe sunt prea mari şi restrictive. La noi, ,,arhitecta” este Olguţa…
Analiştii economici deja cântă prohodul…
După parcurgerea programului PSD în materie de salarizare, analiştii economici şi-au făcut un prim set de cruci. Potrivit acestora, impactul legii salarizării în buget va fi dublu faţă de cât au anunţat guvernanţii. Factura numai pentru anul 2018 a creşterilor salariale din legea salarizării unitare ar urma să fie în jur de 30 de miliarde de lei, o valoare despre care ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că va fi impactul total al aplicării legii până în 2022. Asta pentru ca în 2022 impactul, de fapt, să ajungă la circa 60 de miliarde, potrivit analiştilor.
„Iniţial se discuta de un impact de 32 de miliarde lei până în 2022. Pare însă că impactul ăsta de vreo aproape 30 de miliarde e doar în 2018, iar până în 2022 ajungem pe la 50-60 de miliarde la cum arată lucrurile în momentul ăsta. Cifrele sunt astronomice.” a declarat, pentru Adevărul, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Cu toate că există o teorie potrivit căreia România ar trebui să forţeze creşterea salariilor pentru că numai asta duce la restructurarea economiei, mişcarea este una riscantă, care s-ar putea să ducă rapid la creşterea şomajului şi la falimente, susţin analiştii economici, cu atât mai mult cu cât productivitatea de la noi rămâne mult în urma productivităţii din ţările cu care ne comparăm.
Peste toate acestea o să apară şi frutrarea. Vom ajunge, spre exemplu, la inechităţi şi aberaţii de genul… femeia de serviciu de la primăria din Cucuieţi să fie mai bine plătită decât un inginer din privat! Statul va fi un El Dorado pentru oricine doreşte un loc de muncă bine plătit. Iar la stat, se ştie, încă se angajează pe criterii de carnet de partid, de nepotisme, de amantlâcuri sau de plic. Şi uite aşa, politicienii îşi vor ţine loazele şi clientela pe cârca privaţilor, până când aceştia îşi vor da obştescul sfârşit…