Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a hotărât în ședința de vineri, 13 noiembrie, impunerea unor măsuri suplimentare în mai multe localități din județ, unde s-au înregistrat incidențe cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 mai mari de 3/1.000 de locuitori. Aceasta a fost picătura care i-a înfuriat pe patronii din HORECA, extrem de afectați în acest an. Deși susțin că înțeleg foarte bine implicațiile și gravitatea pandemiei prin care trecem, reprezentanții acestei industrii afirmă că măsurile ar fi aberante și că dublul standard afectează invariabil doar afacerile autohtone. Aceștia vor să se organizeze într-o asociație și să dea statul în judecată.
Ce spune ordinul dat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş
Începând cu data de 14 noiembrie 2020, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, la nivelul acestor localităților Mioveni, Pitești, Curtea de Argeș, Câmpulung, Ștefănești, Topoloveni, Bradu, Mărăcineni, Mioarele, Bascov, Dârmănești, Albeștii de Muscel, Leordeni, Lerești, Poiana Lacului, Aninoasa au fost aplicate următoarele măsuri:
-Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor;
-Este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, doar pentru persoanele cazate în aceste unități;
-Este interzisă activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
– Sunt interzise activitatățile în cadrul cinematografelor și instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
Măsurile impuse sunt obligatorii, iar nerespectarea lor va conduce la suspendarea avizului de funcționare și amenzi maxime.
,,Este abuziv! Este împotriva noastră, a oamenilor!”
Ruxandra Stoica, patronul localurilor Club Hush și Cremeria Marco, a făcut apel către toți patronii argeșeni din HORECA să se unească într-o asociație și să-și apere în instanță afacerile condamnate indirect la faliment.
,,Înțeleg și susțin efortul general pentru scăderea numărului de cazuri, dar modul în care se impun restricțiile sunt absolut abuzive! Este INADMISIBIL să fim anunțați, vineri, la 15.30, că de mâine suntem închiși! Este abuziv! Este împotriva noastră, a oamenilor! Aș vrea să veniți voi în locații să anunțați oamenii că îi trimiteți acasă și că nu v-ați gândit cum se aplică hotărârea! Dacă propietarii de restaurante din Argeș se simt călcați în picioare și doresc să ne costituim într-o asociație pentru a ne cere drepturile, îi rog să mă conctateze. Trebuie să facem ceva împreună!” este apelul Ruxandrei Stoica.
Potrivit acesteia, măsura luată la nivel județean ar fi un ,,exces de zel” lipsit de eficiență, pentru că în loc să se întâlnească în medii controlate și unde sunt respectate toate normele de siguranță, oamenii se vor vedea în spații restrânse, unde nu există niciun control.
Fata primarului din Mioveni, prima care a răspuns apelului
Prima care a răspuns apelului este Mădălina Georgescu, fata primarului din Mioveni, Ion Georgescu.
,,Mă alătur inițiativei. Doresc ca împreună cu toți colegii din domeniu, direcți sau indirecți, să reușim să stopăm abuzurile la care suntem supuși. S-au încercat “n” variante de restricții, nu doar în HORECA, ci în mai multe domenii, mai puțin în supermarket-uri. Vin și eu cu o întrebare: unde este mai periculos, într-o cafenea unde punem mese la distanță, scaunele conform legii, purtăm mască, folosim atât noi cât și clienții dezinfectanți, sau în supermarket, unde sunt sute de oameni la un loc, fără nicio distanțare?” este mesajul Mădălinei Georgescu, care gestionează la Mioveni un café-bar.
Precedent… periculos pentru autoritățile statului
Șansele de câștig ale unei astfel de inițiative, dacă va avea și o finalizate în sensul unei acțiuni comune, nu sunt deloc mici. Există un precedent în acest sens. O parte dintre patronii HORECA din Bacău au dat statul în judecată și au câștigat. Într-un dosar judecat recent pe rolul Tribunalului Bacău, instanța s-a pronunțat în sensul anulării unei hotărâri emise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău prin care se iau măsurile pentru combaterea virusului SARS COV 2 și obligă instituția la emiterea unei noi hotărâri care să cuprindă măsuri graduale.
Instanța a considerat că ,,se creează în primul rând o diferențiere de tratament juridic în cadrul aceleiași branșe, respectiv prin neimpunerea niciunei restricții/condiționări cu privire la persoanele cazate și care beneficiază de serviciile restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare”, ceea ce încalcă principiul de drept care spune că ,,unde se aplică același raționament, se aplică aceeași soluție”.
Patronii de cafenele și restaurante au adus două argumente principale: faptul că nu ar trebui să li se aplice tratament diferențiat față de hypermarketuri sau față de restaurantele și/sau cafenele care se află în incinta unor hoteluri și faptul că nu s-a efectuat o expertiză epidemiologică anterior luării măsurilor care să arate în mod real gradul de risc pe care îl prezintă un restaurant, față de incinta unei săli unde se organizează un work-shop cu 25 de persoane. Sau a unei campanii electorale unde au voie să stea 20 de persoane la interior…
Alte argumente factuale pe care le-au adus patronii restaurantelor au fost legate de faptul că multe dintre localuri beneficiază de spații generoase și aerisite, spre deosebire de sediile unor operatori economici cărora nu li se aplică măsuri atât de restrictive. Altfel, aplicarea măsurii închiderii apare că fiind disproporționată în condițiile în care majoritatea instituțiilor statului și ceilalți operatori economici își desfășoară activitatea în mod normal, doar cu impunerea unor condiții minime de siguranță.
Foarte interesant este faptul că reclamanții au solicitat suspendarea executării hotărârii CJSU până la soluționarea definitivă a cauzei, iar instanța a admis această cerere, astfel că până la judecarea de către Curtea de Apel a dosarului, restaurantele și cafenelele vizate de actul normativ își pot desfășura activitatea fără a ține cont de prevederile acesteia.