Pe 30 aprilie, Fiscul va trece la publicarea pe internet a datoriilor pe care românii le au către stat. Această măsură ar fi menită să-i impulsioneze pe aceştia să îşi plătească mai rapid restanţele aşa, de ruşine sau pentru a nu fi puşi într-o situaţie delicată faţă de terţi.
După ce a anunţat că va face publice toate numele românilor care au datorii la stat mai mari de 100 de lei, Fiscul şi-a dat seama că notificarea acestora ar costa prea mult. Astfel, potrivit unui anunţ al ANAF, plafonul a fost majorat de 15 ori. Astfel, pe panoul ruşinii vor apărea doar românii care au datorii ce depășesc suma de 1.500 de lei. Destul de mulţi şi aceştia!
În cazul marilor contribuabili, ca să apară pe lista neagră a fiscului, aceştia trebuie să înregistreze o restanţă de 100.000 de lei, de 66 de ori mai mare decât valoarea stabilită iniţial în februarie, de 1.500 de lei. Contribuabilii mijlocii trebuie să aibă o datorie de 50.000 de lei faţă de 1.000 cât era iniţial, iar ceilalţi debitori de 10.000 de lei faţă de 500 de lei.
Cu afli dacă eşti dator la stat?
Prima varianta: Un drum la administraţia fiscală de care aparţine. Acolo, pe baza CNP şi a adresei, funcţionarul îți spune ce are de plătit.
Varianta doi: cont la ANAF, în spaţiu virtual. Ai nevoie de numărul de înregistrare a unei declaraţii de venit mai veche. Detalii aici: Există însă şi un incovenient. Va trebui să intri periodic în cont. Se consideră că Fiscul te-a anunţat deja despre sumele datorate. Penalităţile şi dobânzile se calculează din a 60-a zi.
A treia metodă – telefonul la secţia financiară. Inspectorul fiscal repartizat te anunţa prin email sau poştă ce datorii ai.