2,3K
,,USL este impotriva privatizarii Hidroelectrica. La acest moment, legislatia permite management privat cu obiective clare de privatizare a pachetului majoritar. Pe parcursul anilor 2008, 2009, 2010, pe rand, ministrii Economiei au reinnoit contractele cu baietii destepti, cei care ne ridica pretul, motiv pentru care am ajuns sa platim de patru ori mai mult decat pretul de productie.”
Liderul Federatiei Sindicale Hidroelectrica Hidrosim, Andrei Ionut, a recitat, cu intonatie, o compunere redactata la nivel central impotriva privatizarii Hidroelectrica; atat de ,,speriat” a fost prefectul Gogu Davidescu de solicitarile sindicalistilor incat a fost la un pas sa adoarma.
Saptamana trecuta, reprezeprefectul Gogu Davidescu, a primit o delegatie a sindicalistilor de la Hidroelectrica, in frunte cu liderul Federatiei Sindicale Hidroelectrica Hidrosind – Andrei Ionut, in cadrul Comisiei de Dialog Social. Domnul sindicalist, baiat tinerel, a stat cuminte in banca sa pana i-a venit randul la vorba, ba chiar cu mainile la spate. Cand i s-a dat cuvantul, si-a prezentat degetelele si batistuta, dupa care a inceput sa recite, cu aleasa intonatie, compunerea pregatita din timp de sindicalistii de la centru. La final, dupa ce prefectul i-a dat asigurari ca va trimite doleantele sale catre Ministerul Economiei, a multumit reverentios pentru onoarea de a fi fost ascultat si a plecat cumintel acasa, la mama lui. Probabil credeti ca acesta este un pamflet. Regretam, dar nu este. Aceasta este reactia sindicatelor din Arges in fata uneia dintre cele mai mari lovituri care se intentioneaza a fi data economiei romanesti: privatizarea pachetului majoritar de la Hidroelectrica si, o data cu ea, instrainarea ultimelor resurse strategice ale Romaniei.
Statul care isi tradeaza propriul… stat
Sub presiunea Fondului Monetar International (FMI), statul roman a pus pe lista privatizarilor aproape toate companiile in care detine actiuni. Guvernul a aprobat deja inceperea procesului de vanzare a 10% din actiunile Hidroelectrica, care urmeaza a fi listate la Bursa. Dar cum marii jucatori de pe piata internationala nu doresc sa se incurce cu pachete minoritare, guvernantii pregatesc drumul catre privatizarea unui machet majoritar. Cu alte cuvinte, asa cum am ajuns sclavii monopolului strain in ceea ce priveste gazele si energia electrica, asa se va intampla si in cazul energiei hidro, cea mai ieftina resursa naturala de care dispunem. Asaltul SUA, al Comisiei Europene si al FMI (toate avand aceeasi agenda) asupra energiei romanesti are, printre cele mai grave consecinte, scumpirea energiei. Dar liberalizarea energiei romanesti inseamna mai mult decat atat: inseamna vanzarea pe mai nimic a companiilor strategice si transformarea Romaniei intr-o afacere imensa in razboiul energiei mondiale. Se stie faptul ca energia este un element cheie in razboaiele geostrategice din lume, numai ca strategia tarii noastre a fost facuta din ’89 incoace de grupuri de interese pentru care a contat mai mult parandaratul si perpetuarea la putere decat siguranta nationala. Probabil ca daca nu am fi vandut gazele si energia electrica strainilor nu am fi pupat Uniunea Europeana, ca doar nu pe ochi frumosi ne-au luat de coada carutei, insa privind retrospectiv nu avem cum sa nu ne intrebam: oare, a meritat sacrificiul? Si daca da, nu ne-am vandut, totusi, prea ieftin?
,,Peste tot in lume sectorul hidroenergetic este profitabil”
Va spuneam la inceput ca domnul lider de sindicat din Arges a recitat o compunere, mai exact, un set de motivatii pentru care privatizarea Hidroelectrica este o crima care se face la adresa economiei romanesti. Acestea vor fi date citirii si saptamana aceasta, pe 4 aprilie, cand angajatii Hidroelectrica din intreaga tara au anuntat un protest de amploare in fata Ministerului Economiei. Va marturisim cu tristete ca liderii sindicalistilor din Arges nu au scos un cuvintel despre acest eveniment. Noi, insa, vom da citire motivelor pentru care Hidroelectrica nu trebuie privatizata:
,,1.Hidroelectrica genereaza siguranta in sistemul energetic national. Este paradoxal, dar Hidroelectrica, o societate comerciala cu scop lucrativ, trebuie sa genereze in primul rand incredere in functionarea sigura a sistemului energetic national, care este mai importanta decat un profit mare. Promovarea energiilor regenerabile produce mari perturbatii in sistemul energetic national, care nu pot fi acoperite decat de catre Hidroelectrica. Oare cum va putea aprecia o situatie de criza o societate privata? Va renunta la profitul maxim in favoarea sigurantei nationale? Noi nu credem ca va opta pentru siguranta nationala.
2.Amenajarea potentialului hidroenergetic s-a facut cu mari sacrificii din partea poporului roman, cu precadere in anii ’60-’80. Vorbim de foamete, frig, umilinta si oameni morti in santierele hidroenergetice. Consideram ca prin privatizarea Hidroelectrica, statul roman renunta la orice responsabilitate fata de consumatorul roman, este o lipsa de demnitate si o recunoastere a unei incapacitati nationale de a ne gospodari si conduce singuri.
3.Directia spre care se indreapta astazi Hidroelectrica nu este una corecta. Se promoveaza investitii nerentabile si se subventioneaza producatori nerentabili in numele consumatorilor casnici. Modul in care a fost condusa Hidroelectrica pana astazi a generat confuzie si ideea ca energia produsa in hidrocentrale este foarte ieftina, ba chiar nu ar costa nimic. In realitatea, reluarea in jurul anului 2000 a procesului investitional si subventionarea cosului reglementat vor conduce la insolventa Hidroelectrica in foarte scurt timp.
4.Hidroelectrica nu are nevoie de banii rezultati din majorarea de capital cu 12,47%, pentru ca acesti bani vor fi investiti in gaurile negre generate de investitii nerentabile, iar drumul societatii va fi tot catre incapacitate de plata si insolventa.
5.Managerul privat si listarea la bursa a 10% din Hidroelectrica sunt menite sa escamoteze dorinta de a privatiza 51% din Hidroelectrica, asa cum rezulta din cuprinsul caietului de sarcini privind selectarea managerului privat al Hidroelectrica prin care sunt convenite si conditiile si durata managerului privat. Directorul general al Hidroelectrica va avea un mandat limitat in timp pana la listarea la bursa a pana la 51% dintre actiuni. Aceasta este si solicitarea FMI, iar motivatia acestui organism este ca atat timp cat statul va gestiona Hidroelectrica, managementul va fi unul neperformant din cauza amestecului politic. Noi consideram ca exista suficient de multi specialisti in Hidroelectrica ce pot conduce societatea catre performante economice foarte bune. Parere noastra este ca oricarui manager venit din exterior i-ar fi foarte greu, daca nu imposibil, intr-un timp foarte scurt, sa cunoasca realitatile tehnico-economice ale societatii.
6.Privatizarea Hidroelectrica si trecerea societatii in mana unor fonduri de investitii este de natura sa afecteze siguranta sistemului si a locurilor de munca, iar rezultatul nu va fi decat transferul profiturilor in buzunarele operatorului privat, in dauna statului roman.
7.Instrainarea resurselor energetice, in cazul de fata a potentialului hidroenergetic amenajat, pierderea controlului asupra acestuia, este o masura singulara pe plan mondial. Peste tot in lume sectorul hidroenergetic este profitabil.”
,,Aceasta cascada de privatizari pe care vor sa o faca baietii acestia, printre care si Hidroelectrica, nu inseamna altceva decat vinderea independentei energetice a Romaniei. Din punct de vedere economic este un dezastru, pentru ca dam si cea mai ieftina sursa a noastra de energie. Privatizarea Hidroelectrica nu este pretul intrarii noastre in Europa, sunt prostii interesate, cu ceva mai mult decat parandarat.”
Constantin Nicolescu, presedinte PSD Arges
,,USL este impotriva privatizarii Hidroelectrica. La acest moment, legislatia permite management privat cu obiective clare de privatizare a pachetului majoritar. Pe parcursul anilor 2008, 2009, 2010, pe rand, ministrii Economiei au reinnoit contractele cu baietii destepti, cei care ne ridica pretul, motiv pentru care am ajuns sa platim de patru ori mai mult decat pretul de productie.”
Mircea Draghici, deputat PSD