Mioveniul este un oraș în plină expansiune demografică și imobiliară. Chiar dacă rămâne dependent, într-o proporție covârșitoare, de Uzina Dacia-Renault, vorbim despre o dependență dulce, ținând cont de venitul pe cap de locuitor.Pentru că viitorul pare să arate bine, cererea de locuințe este tot mai mare, în acest moment depășind de trei ori oferta. Presiunea cererii, în condițiile unei piețe de 10 500 de apartamente, este foarte mare. Acesta este și motivul pentru care prețurile au crescut constant în ultimii ani.
În acest moment, la Mioveni, sunt în construcție 5 noi blocuri de locuințe, după ce apartamentele blocului construit de Primărie au fost vândute.
Asta însemnă că în perioada următoare vor apărea pe piață aproximativ 200 de locuințe noi. Cu toate acestea, cumpărătorii preferă locuințe în blocurile din fondul vechi, declarându-se neîncrezători în calitatea promisă de dezvoltatori. În fapt, unii cumpărători așteaptă să le vadă finisate, ca să știe pe ce dau banii.
Așa se explică și faptul că prețul apartamentelor construite în vremea comuniștilor rămâne, încă, mai mare decât cel al apartamentelor noi, în unele situații.
Spre exemplu, în timp ce prețul unui apartament nou, cu două camere, pleacă de la 39 000 euro, pentru un apartament cu două camere din fondul vechi, cu suprafață utilă cuprinsă între 42-44 metri pătrați, se cer 43 000 euro.
Garsoniere
Cele mai căutate locuințe sunt garsonierele, al căror preț a crescut cel mai mult. Acum 3 ani, o garsonieră complet renovată se vindea cu 60 000 de lei, iar astăzi o garsonieră confort 1, renovată, cu centrală termică, se vinde cu 125 000-130 000 lei. La acest capitol piața este oarecum blocată, pentru că garsonierele apar foarte rar la vânzare. Există un trend al investițiilor pe piața imobiliară influențat de dobânzile foarte mici oferite de bănci. Multe persoane își retrag economiile din bancă și cumpără garsoniere sau apartamente, cu scopul de a le închiria. Foarte multe plasamente de acest fel fac și cei care câștigă bani din străinătate.
Cererea de închiriere este destul de mare, chiria medie pentru o garsonieră este de 700 de lei, lunar, iar la un apartament de două camere 850-900 de lei, lunar. Prețurile sunt valabile pentru chiriași persoane fizice. Dacă chiriașul este o firmă, prețurile sunt sensibil mai mari.
Apartamente 2 camere
Pentru un apartament cu două camere, fond vechi, etaj intermediar, există cumpărători care sunt dispuși să plătească 40 000 de euro, în condițiile în care locuința nu are absolut nicio îmbunătățire sau dotare, iar pentru cele amenajate și care au centrală termică, vânzătorii cer și 43000 de euro. Prețul apartamentelor situate la parter sunt mai mari decât cel al apartamentelor de la etajul patru. Un apartament la parter costă 180 000-185 000 lei, iar la etajul patru 160 000-165 000 lei.
În blocul care se construiește în zona Pieței agroalimentare, pentru un apartament cu două camere, suprafață de 55 metri spațiu util, cu balcon de 4,5 metri pătrați, prețul pleacă de la 39 000 euro. În plus, blocul nou va avea lift și parcare proprie, iar cumpărătorul își poate alege culoarea placărilor ceramice. Din acest motiv, aici există cumpărători care au contractat din faza de construcție.
Apartamente 3 camere
Apartamentele de trei camere, parter, pornesc, în funcție de dotări, de la 42 000 (fără îmbunătățiri și fără izolație termică), însă, în zona Robea, tot la parter, au fost tranzacții la prețul de 51 000 euro. La etajele intermediare prețul oscilează între 55 000 și 60 000 euro (renovat total, îmbunătățit și mobilat modern). Bloc nou, cu 78 metri utili, 62 000-63 000 euro.
Apartamente 4 camere
Apartamentele cu patru camere se vând cu 55 000 euro, parțial renovat, iar la etaj intermediar, zona Robea, cu 60 000 euro. Pentru un apartament cu patru camere, renovat, etaj 3, zona Carrefour, se cer 65 000 euro.
Case
Case noi, tip duplex, cu 2 dormitoare, living cu bucatarie, 2 băi zona Robea, strada Părăști, sunt scoase la vânzare cu 62 000 euro.
În ceea ce privește creditarea, 60% dintre cumpărători accesează programul de creditare Prima Casă, iar restul iau credite cu avans mai mare și pe termen mai scurt.
Spații comerciale
Spațiile comerciale au urmat fidel tendița de creștere a prețurilor pe piața imobiliară. Chiriile depășesc 15 euro/m2, ajungând la 23 euro/m2 în zonele cu vad comercial. În zona Carrefour un spațiu de 35m2 s-a vândut cu 100 000 euro. În zona Robea, un spațiu de 170 m2 s-a vândut cu 210 000 euro. Piața spațiilor comerciale este alimentată și de apetitul interminabil al investitorilor pentru deschiderea de noi cazinouri, care se înmulțesc mai abitir ca farmaciile.
Terenuri
Prețul terenurilor în Mioveni a crescut, pe fondul speculațiilor, pentru că vânzătorii au observat trendul construcțiilor de blocuri și se gândesc că dezvoltatorii vor fi nevoiți să accepte până la urmă și prețuri exagerate, dacă doresc să construiască în zone bune. În zona Robea, la bulevard se cer și 225 euro/metru pătrat, pe o parcelă de 700 metri pătrați, cu 15 metri deschidere.
Piața e influențată de cei care au investit speculativ în terenuri și încearcă să dea adevărate tunuri. Pe de altă parte și cei care au avut norocul de a moșteni terenuri în zone bune, au înțeles să nu mai vândă ieftin și încearcă să-l convingă pe Dumnezeu să le pună mâna pe cap…
În zona Kaufland, pentru un teren pe care anul trecut se cereau 35 de euro/m2, acum se cer 90 de euro/m2.
În zona blocurilor “M” s-au cerut anul trecut 50 de euro/m2 (parcelă 6 000 m2, intravilan, cu toate utilitățile), iar acum se cer 63 euro/m2.
În zona CKD se cer 40 euro/m2.
Zona Lucky Tour 80 euro/m2 (parcele 500 m2)
În zona Racovița, o parcelă de 4 000 de metri pătrați, cu 30 de metri deschidere, a fost cumpărată cu 60 000 de lei și, după obținerea avizelor de electricitate, gaze, apă-canal s-a vândut o parcelă de 500 de metri pătrați cu 15 000 euro.
Livezile din zona IRNE se transformă rapid în cartier rezidențial. Terenurile, fără utilități, s-au vândut cu 20 de euro. Acum, după ce s-au trasat primele drumuri, se vând, în medie, cu 35 euro.
Sunt foarte mulți cei care cumpără terenuri pentru a-și construi case în regie proprie sau pentru a aștepta o creștere spectaculoasă a prețului. O altă categorie de cumpărători este a celor care decid să coboare de la bloc „pe pământ” și își vând apartamentele, pentru a-și construi casa visată.
La Clucereasa, acum 3-4 ani, parcelele de 500 metri pătrați s-au vândut cu 6 000-7 000 de euro, iar acum se cer 12 000-14 000 euro și prețul va crește mai mult, odată cu introducerea alimentării cu gaze naturale.
În cartierul Colibași, în funcție de suprafață, poziție, deschidere, prețul este de 20-25 euro (zona vilelor). Pentru terenurile din zona de agrement Făget se cer 12 euro/metru, în condițiile în care singura utilitate este electricitatea.
În Făget prețurile oscilează între 10- 15 euro/metru.
Bula imobiliară din 2008-2009 s-a spart, ruinând mulți exaltați care visau să se îmbogățească peste noapte, cumpărând terenuri pe islaz, la prețuri de Riviera Franceză. Generația din 2008 a înțeles că o casă cumpărată pe credit, nu este un activ, ci este un pasiv (datorie). Datorie care poate să te chinuiască toată viața. Acum prețurile sunt la 60% comparativ cu cele din 2008. Creditarea relativ facilă și apariția unor personaje care câștigă "miraculos" sume de bani impresionante, din țări străine, contribuie din plin la creșterea prețurilor pe piața imobiliară. Până când noua bulă imobiliară va pocni din nou, în acest moment, economic vorbind, există o singură lege care este 100% adevărată, legea cererii și ofertei.