De saptamana aceasta, cei care vor sa-si reabiliteze termic apartamentele nu o vor mai face cu statul, ci cu bancile. Pentru ca sunt sponsor oficial al Guvernului Romaniei, acestea au fost recompensate cu posibilitatea de a oferi credite cu garantii de stat. Proprietarii trebuie sa poata asigura 10% din costurile de reabilitare, iar pentru restul de 90% trebuie sa se adreseze bancii.
Executivul a alocat pentru acest an 50 de milioane de euro pentru garantarea in totalitate a dobanzii la creditele luate de proprietari sau de asociatiile acestora. Creditul va fi garantat timp de cinci ani, iar proprietarii sunt liberi sa-si aleaga firma care va realiza lucrarile.
Pentru a putea accesa un credit in vederea reabilitarii termice a locuintei sau a blocului, dosarul trebuie sa fie unul eligibil. Asociatia de proprietari este eligibila in conditiile in care fiecare membru al sau nu inregistreaza mai mult de doua rate scadente si neachitate la plata cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari in ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluarii eligibilitatii de catre finantator, iar proprietarul locuintelor unifamiliale este eligibil in conditiile in care nu inregistreaza mai mult de doua rate scadente si neachitate la plata facturilor de utilitati in ultimele trei luni calendaristice. Beneficiarul trebuie sa respecte, de asemenea, conditiile din normele de creditare ale finantatorului!
Lucrarile de interventie vor fi finantate din sursele proprii ale beneficiarilor, in cuantum de minimum 10% din valoarea de executie si din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiari si garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.
Ce platesc proprietarii
Expertiza tehnica, certificatul de performanta energetica si auditul energetic ale cladirii existente, documentatia pentru autorizarea lucrarilor de interventie, dupa caz, proiectul tehnic si detaliile de executie, precum si certificatul de performanta energetica a cladirii reabilitate termic se realizeaza, in conditiile legii, prin grija beneficiarului si se finanteaza din sursele proprii ale acestuia.
Asociatiile de proprietari pot solicita sprijinul autoritatii administratiei publice locale pe raza careia este amplasat blocul de locuinte, care poate hotari finantarea in cuantum de maximum 30% din valoarea prevazuta in devizul general, pentru: elaborarea documentatiei de proiectare pentru reabilitarea blocului de locuinte, partial sau in totalitate si/sau acoperirea contributiei asociatiei de proprietari de minimum 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea termica si/sau cota-parte din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.