E așa de simplu că înțeleg până și eu… Ce a făcut PSD de când a venit la guvernare, în afară de a încerca să pună justiția cu botul pe labe? A mărit. A mărit pensii, a mărit salarii, a mărit numărul bugetarilor cu tot cu salariile lor fabulos mărite. Foarte bine, veți spune, suntem țară membră a UE și merităm și noi să ne aliniem la capitolul venituri, nu doar la prețurile de la raft. Problema este că, în paralel cu aceste creșteri, PSD nu a făcut nici măcar o singură investiție majoră și nu a luat nici măcar o singură măsură economică generatoare de venituri suplimentare la stat. Din contră! A mai pus pe butuci o parte dintre agenții economici mici și mijlocii, singurii pe umerii cărora se mai sprijină economia acestei țări. Așa se face că, pentru a susține toate cheltuielile colosale, PSD se împrumută în disperare (în cazul în care vă întrebați de ce v-au sărit ratele în aer…) și nu o va mai putea face mult timp. Desființarea Pilonului II de pensii e doar o temporară gură de oxigen…
Ce pași s-au făcut până acum în acest sens?
În Guvern s-a „bătut în cuie” ca Pilonul II de pensii private să devină opțional după ce, de la 1 ianuarie 2018, salariații au fost obligați să vireze lunar către pilonul privat 3,75% din contribuția lunară la pensie, restul contribuției fiind… confiscată de către stat.
Marți, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că este „bătut în cuie” ca Pilonul II de pensii private să devină opțional pentru toți angajații: salariații vor avea posibilitatea să aleagă dacă pe viitor cei 3,75% din contribuții vor merge în continuare în pilonul privat de pensii sau dacă își virează toate contribuțiile, inclusiv cei 3,75%, în bugetul de stat.
Schimbarea ar urma să se producă în felul următor: în luna iulie, Guvernul intenționează să publice o analiză comparativă în care românii vor afla ce variantă le va aduce o pensie mai mare. Pasul doi va fi schimbarea legislației pentru a permite angajaților să aleagă dacă le este mai bine pentru pensia lor să vireze bani în Pilonul II sau să vireze toate economiile pentru pensii în sistemul public.
Controverse pe varianta optimă pentru contributori sunt și în sânul coaliției de guvernare. În timp ce Olguța Vasilescu susține că, după 20 de ani de contribuție la Pilonul II de pensii, un român ar urma să primească o pensie lunară „foarte mică”, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat exact opusul: că este mai rentabil pentru români să economisească în Pilonul II de pensii. În plus, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că unul din avantajele Pilonului II de pensii private este că în cazul decesului, banii strânși în cont vor rămâne urmașilor, lucru care nu se întâmplă la pensia de stat.
Limbi diferite se vorbesc și în interiorul PSD, nu doar al coaliției de guvernare! Pe 12 aprilie 2018, premierul Viorica Dăncilă spunea ferm că „ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii”. Pe 29 mai, însă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a spus clar că lucrurile stau exact invers: cotizanții la Pilonul II vor lua mai puțini bani de la stat.
Din grădina Comisiei Europene, reducerea contribuției la fondurile de pensii administrate privat, la pachet cu politica fiscală dusă în România, este văzută drept „imprudentă” și nesustenabilă.
Potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, „România nu se confruntă cu riscuri de sutenabilitate fiscală pe termen scurt. Sunt contrazise știrile false și alarmiste privind capacitatea statului de a plăti pensiile și salariile”.
Punând în balanță toate aceste declarații oficiale, te întrebi: oare ce ar trebui să înțeleagă românii pentru că, până una-alta, nici cei care generează toate aceste politici economice nu împărtășesc aceleași opinii.