Daca ii intrebi pe reprezentantii Opozitiei de ce tot mai multi oameni de afaceri din Arges si-au mutat sediile in Bulgaria si platesc acolo taxe si impozite, iti vor spune ca sistemul fiscal in Bulgaria este infinit mai flexibil, mai incurajator si mai prietenos cu investitorul. Daca ii intrebi, insa, pe reprezntantii puterii, acestia vor spune ca omul de afaceri din Arges este mai degraba un afacerist, obisnuit cu mica invarteala si care nu suporta sa fie controlat de catre organele statului, care isi fac numai si numai datoria.
Ultima varianta este sustinuta si de catre seful Garzii Financiare, Valeriu Minca. ,,Multi agenti economici din Arges s-au mutat in Bulgaria pentru ca facem controale. Permanent se declara sacaiti si tracasati de controale, desi noi ne facem doar datoria” a declarat acesta. Potrivit lui Minca, cele mai multe firme care cotizeaza acum la statul bulgar au ca domeniu de activitate alimentatia publica.
Oare controalele realizate de vrednicele institutii de control ale statului sa fie vinovate si pentru numeroasele insolvente inregistrate de la inceputul anului si pana in prezent?… De precizat ca numai pana in mai au fost falimentate 34.104 societati, dintre care 27.327 erau active, 1.167 erau inactive si alte 4.965 aveau activitatea suspendata temporar. De asemenea, 132.380 de persoane fizice autorizate au decis sa-si inchida afacerea, ceea ce insemna disparitia a cel putin 132.380 de locuri de munca. Distrugerea micilor afaceri de familie a crescut nivelul somajului, impovarand bugetul statului cu noi plati de somaj si reducand substantial incasarile de taxe si impozite. Si asta doar pentru ca un Guvern batut in cap a introdus impozitul forfetar, crezand ca astfel va aduce bani mai multi la buget, desi era evident a se va obtine efectul contrar. Nu mai punem la socoteala faptul ca lipsa de masuri fiscale care sa incurajeze mediul de afaceri a pus capac, iar astazi, cei care nu isi inchid firmele, prefera sa cotizeze la bugetul altor state, cu Guverne infinit mai competente.