Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care dorește să înființeze o nouă poliție – poliția prețurilor. Executivul explică faptul că noua poliție va activa doar în anumite situații speciale.
Potrivit proiectului, Poliţia prețurilor va da amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri „nejustificat de mari”, reducerea producției sau vânzărilor ori acumularea de mărfuri.
Consiliul Concurenței a demarat acest proiect care are în vedere reincriminarea speculei, dar prevederile acestuia se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege și doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc speculativ.
Care sunt prevederile noii OUG?
- se interzice ” practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru un preț crescut în mod artificial”.
- ANPC poate aplica celor care încalcă legea amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.
- Situațiile de concurență neloială sunt extinse, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.
Potrivit Guvernului, proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncționalități evidente ale pieței, în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză.
1 comentariu
Ideea nu este rea. Si este simpla. Vezi cat este pretul de productie, daca intermediarii si distribuitorii adauga la acest pret mai mult decat, sa zicem, un rezonabil 25%, avem de a face cu niste jegosi de speculanti. Care sigur s-au inteles intre ei inainte… Uitati-va, spre exemplu, la pretul de productie al benzinei in acest moment, este sub 0,6 euro litrul , dar in toata Europa consumatorul final plateste 1,7-2,4 euro pe un litru. Adevarul este ca nu e doar specula, e un atentat la supravietuire!