Nămolul provenit de la stația de epurare, este transformat în fertilizator de calitate, prin transformarea deșeurilor organice în resurse. Tehnologia de compostare utilizată la Mioveni este ecologică și îndeplinește normele europene cu privire la tratarea deșeurilor organice și a nămolurilor de la stațiile de epurare. Utilizarea în agricultură a nămolului netratat, în anumite cazuri, poate reprezenta o reală amenințare atât pentru sănătatea omului cât și pentru mediul înconjurător, cu efecte nocive pe termen lung, iar tehnologia implementată la Mioveni rezolvă această problemă.
Pe scurt, instalația de la Mioveni transformă nămolul dintr-un generator de cost, într-o sursă de venit, prin conversia lui în fertilizator natural de cea mai bună calitate.
În octombrie 2016 au fost implementate un Proiect Pilot şi un Centru de Instruire pentru compostarea nămolului provenit în urma procesului de epurare a apelor menajere de pe raza orașului. Pentru realizarea acestuia a fost nevoie de colaborarea cu specialiști în domeniu din Uniunea Europeană, precum și de o soluție inovatoare de compostare, unică în România – Tehnologia GORE Cover.
Această tehnologie de compostare este ecologică și îndeplinește normele europene cu privire la tratarea deșeurilor organice și a nămolurilor de la stațiile de epurare, tehnologie care presupune îmbogățirea nămolului cu un amestec de material energetic și acoperirea cu o prelată specială, semipermeabilă, cu rol de biofiltru și un sistem de aerare.
Scopul proiectului, este acela de a prezenta celor interesați o soluție ecologică și viabilă economic, bazată pe tehnologia de compostare cu aerare pozitivă sub prelate cu membrană semipermeabila din ePTFE GORE® Cover, fertilizatorul natural utilizându-se în agricultură sau pentru uz domestic, ca substrat pentru plante de grădină sau de apartament.
Fertilizatorul vine însoțit de un set de analize, făcut la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului. Fiecare lot care a fost produs are anexat o analiză de intrare și o analiză de ieșire.
Prețul compostului este de 150 lei tona (TVA inclus), pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, prețul se negociază, dacă cantitatea depășește 10 tone. De asemenea, persoanele fizice care achiziționează minim 5 tone, vor beneficia de încă o tonă gratuit.
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta telefonic la 0348.445.885 (secretariat), 0348.457.102 (dispecerat non-stop) sau
0721 954 199 – persoană de contact, inginer Safta Eusebiu.