Viorel Ciobanu, Director General al SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL, împreună cu Ermina Popa, șeful stației de epurare din oraș și Eusebiu Safta, șef proiect stația pilot de compostare a nămolului, au participat săptămâna trecută, la București, la Conferința „Nămolul de epurare – obligație de mediu sau oportunitate”.
Întâlnirea, organizată de BTL Design în parteneriat cu Ministerul Mediului, și-a propus să pună în contact direct reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, administrații publice locale, specialiști în domeniul mediului și agriculturii, operatori în domeniul furnizării apei potabile și tratării apelor uzate și alți agenți economici din industrie pentru a găsi cele mai fiabile și eficiente soluții în vederea rezolvării problemei nămolurilor.
La eveniment a participat și ministrul Mediului, Grațiela GAVRILESCU, iar în calitate de lectori, reprezentanți oficiali ai Ministerului Mediului, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Sănătății, Parlamentului României, Agenției pentru Protecția Mediului, Administrației Naționale Apele Române, Administrației Fondului pentru Mediu, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.
În cadrul conferinței au avut loc sesiuni de dezbateri în care participanții au prezentat studii de caz și exemple de bună practică.
Directorul S.Ed.C. Mioveni, Ing. Viorel Ciobanu a prezentat experimentul de la Mioveni privind gestionarea nămolurilor provenite din epurarea apelor uzate preponderent menajere. În 2016, Asociația Română a Compostului (ARC), membru al European Compost Network, preluând practicile europene privind managementul nămolului, a realizat în parteneriat cu Primăria orașului Mioveni și cu societatea noastră, o instalație pilot pentru compostarea nămolurilor provenite de la stația de epurare a orașului Mioveni. De la punerea în funcțiune și până în prezent proiectul a avut rezultate foarte bune, realizându-se 4 șarje de compost de bună calitate, care a fost utilizat pentru fertilizarea spațiilor verzi din oraș.
Reprezentanții ARC au atras atenția asupra utilizării în agricultură a nămolului netratat, întrucât, în anumite cazuri, poate reprezenta o reală amenințare atât pentru sănătatea omului cât și pentru mediul înconjurător, cu efecte nocive pe termen lung. În ciuda beneficiilor, în unele situații nămolurile pot deveni un “cal troian” pentru fermierul roman, punând în pericol sănătatea oamenilor și distrugând pe termen lung terenul agricol, precum și apele de suprafață și subterane.
Prof. Valentin FEODOROV, președintele ARC a explicat: “Prin această conferință dorim să atragem atenția asupra faptului că, astăzi, România se numără printre cele 3 țări care nu au niciun fel de legislație în domeniul compostului. Suntem noi, Bulgaria și Cipru. ARC s-a înființat pentru că nivelul degradării terenurilor din țara noastră și din Europa este în creștere tocmai din cauza utilizării necontrolate a nămolurilor netratate pe terenurile agricole.
Nămolurile provenite de la stațiile de epurare conțin patogeni. Unii dintre aceștia au mijloace proprii de protecție și, ca urmare, distrugerea lor necesită respectarea unor reguli foarte stricte. Patogenii conținuți de nămolurile provenite de la stațiile de epurare, sunt periculoși pentru mediul înconjurător, pentru oameni și animale. Cu toate acestea, unicul document oficial care tratează subiectul nămolurilor provenite de la stațiile de epurare, Ordinul 344/2004 nu face nicio referire la acest subiect. Pentru a putea aborda în mod responsabil utilizarea nămolurilor tratate este necesară introducerea în viitoarele prevederi legislative a acestui aspect ”.
La finalul conferinței, concluziile și soluțiile identificate de către participanți au fost centralizate într-un document, urmând a fi înaintate autorităților în măsură în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ pentru gestionarea durabilă a nămolurilor din stațiile de epurare.