154
În ultimul an, prețul energiei electrice a crescut foarte mult, atât pentru un persoane fizice, cât și pentru persoanele juridice, factura lunară devenind din ce în ce mai mult o povară asupra bugetului. Din nefericire, singura variantă este aceea de a ne adapta la noua realitate.
Este important să știm ca avem la dispoziție foarte multe instrumente de care ne putem folosi pentru ca adaptarea să fie mai ușoară.
Pentru reducerea consumului de energie electrică este necesar totuși să facem și ceva investiții financiare, însă acestea sunt eficiente pe termen lung.
Cum reducem factura energie electrică?
- Putem să folosim un comparator ANRE pentru a putea analiza cu atenție prețurile din piață și a alege cel mai bun furnizor pentru nevoile noastre.
- Și schimbarea becurilor este o soluție. Recomandate sunt cele ergonomice care sunt la fel de luminoase ca cele incandescente dar au un consum de până lașase ori mai mic de energie și are o durată de viață de zece ori mai mare.
- Investiția în electronice și electrocasnice economice este și ea o soluție. Deși schimbarea electrocasnicelor din casă duce la o investiție considerabilă, poate scădea consumul de nergie cu peste 50%. Cele mai bune electrocasnice sunt cele etichetate în clasa de eficiență energetică A, A+ sau A++.
- Panourile solare sau pompele de căldură te pot ajuta să obții energie electrică gratuită, ceea ce scade foarte mult valoarea facturilor. În plus, dacă generezi mai multă energie decât consumi, poți deveni proconsumator, ceea ce înseamnă că poți primi bani pentru energia pe care o trimiți în rețea.
Înafară de aceste schimbări majore, poți încerca să apelezi și la mici schimbări de comportament. De foarte multe ori consumăm energie electrică fără a avea neapărată nevoie de ea: lăsăm becuri aprinse în camere pe care nu le folosim, lăsăm în priză electrocasnice sau alegem să încălzim mult prea mult încăperile.
Putem schimba toate aste dacă urmăm câteva sfaturi
- Instalează un termostat pentru căldură! Acesta va crește gradul de confort și va micșoră consumul.
- Instalează senzori de mișcare care să aprindă și să stingă luminile doar în momentul în care detectează prezența!
- Scoate electrocasnicele din priză atunci când nu le folosești! Acestea consumă curent chiar și atunci când sunt oprite sau când sunt în stand-by