Domeniul afacerilor este unul foarte complex si a carui mecanism de functionare este de foarte multe ori imposibil de inteles din exterior. Chiar daca privite din afara, lucrurile par unele cat se poate de simple, in realitate, foate multe companii se vad puse in fata unor reale provocari de-a lungul timpului. Gasirea unor parteneriate stabile si uneori chiar acceptarea unor solutii de copromis, reprezinta pentru anumite companii, singura cale prin care pot pasii pe culmile succesului. Construirea unei fundatii durabile pe care sa se poata dezolta un parteneriat nu este un lucru simplu, avand in vedere ca in ecuatie intra o serie de aspecte ce trebuie analizate in detaliu inainte de a se lua o decizie. Mai mult decat atat, pentru a functiona, un parteneriat de afaceri trebuie in mod obligatoriu sa fie bazat pe incredere si respect reciproc.
Atunci cand nu se acorda insa atentie aspectelor consemnate mai sus, rezultatele finale pot fi unele de-a dreptul dezastruase si paguboasa, deznodamant pe care cel mai probabil iti doresti sa il eviti cu orice pret. Oricat de complicate ar putea parea lucrurile insa, niciodata un parteneriat nu ar trebui stabilit la intamplare, fara a fi urmariti indeaproape cativa indici importanti despre care vom discuta in cele ce urmeaza. Iata asadar care sunt 3 dintre cele mai importante lucruri carora este esential sala acorzi atentie inainte de a lua orice fel de decizie cu privire la un posibil parteneriat de afaceri.
Asigura-te ca alegi un partener de afaceri ale carui puncte forte sunt complementare cu limitele tale.
In stabilirea unui parteneriat de afaceri, un aspect foarte important este reprezentat de complementaritate. Cu alte cuvinte, este recomandat ca alegerea partenerului de afaceri sa se faca intotdeauna in asa fel incat acesta sa acopere toate acele "lacune" pe care tu in calitate de administrator nu le poti acopri. In fond, complementaritatea reprezinta esenta unui parteneriat, astfel ca acest detaliu nu ar trebui sa iti scape nicidecum atunci cand iti doresti o colaborare de succes pe termen lung cu un potential partener.
Verifica in detaliu trecutul companiei/partenerului de afaceri.
Rezultatele sunt cele care vor vorbi intotdeauna de la sine. Din acest motiv este imperios necesar ca inainte de a stabili orice fel de colaborare, sa analizezi in detaliu performantele atinse de compania/viitorul partener de afaceri. In prezent exista numeroase sisteme care iti permit o foarte buna monitorizare a firmelor. Acest lucru ofera posibilitatea oricarui manager de a avea o imagine de ansamblu a intregului portofoliu de clienti si nu numai. Practic, prin verificarea unei firme, iti va fi foarte simplu sa creezi profilul unei companii/partener de afaceri urmand ca mai apoi sa stabilesti daca aceasta corespunde cu valorile companiei tale sau nu.
Stabileste inca de la inceput rolul fiecarui partener.
Stabilirea unui rol pe care trebuie sa il indeplineasca fiecare partener este un aspect ce te poate ajuta sa iti dai seama destul de simplu daca un potential partener de afaceri este sau nu potrivit. Asa cum am mentionat si anterior, succesul unui parteneriat de afaceri depinde foarte mult de implicare, de seriozitate, dar si de existenta increderii si a respectului reciproc. Un partener care crede cu tarie in reusita companiei, va veni in mod constant cu idei si solutii care sa duca la o evolutie favorabila a companiei pe care o administrezi.