In sfarsit oamenii de afaceri incep sa ia atitudine, scarbiti de modul in care statul intelege sa-i trateze pe contribuabili (contribuabili = fraierii care cotizeaza la scena de 75.000 de euro a lui Ridzi, la campania electorala a domnisoarei EBa, la reclamele cu ,,Land of choice” intr-un ,,land” in care se asfalteaza cu viteza unei roabe pe an si lista poate continua la infinit). Andrei Dumitrica este directorul unei firme de audit, consultanta si proiectare in telecomunicatii din Pitesti – SC Ant Soft Comunication SRL. A decis sa intre in greva fiscala dupa ce ,,desteptii” de la Directia de Finante i-au blocat conturile si i-au aplicat penalitati, in contextul in care platise in avans, in 2008, toate taxele si impozitele catre stat, creandu-i astfel prejudicii atat financiare cat si de imagine fata de clienti.
,,Dorinta mea este aceea ca statul sa faca ceea ce ar trebui sa faca statul, si anume nimic”
Dincolo de dezgustul provocat de functionarimea deranjata ca este intrerupta de la cafele si chicoteala (indarjita cu atat mai mult cu cat eroarea le apartinea), problemele cu incompetentii de la Directia de Finante Arges au reprezentat doar picatura care a umplut paharul. Modul dezastruos in care actioneaza actualul Guvern, emitand ordonante de urgenta peste noapte, modificand codul fiscal pe la mijlocul anului, introducand un forfetar care a produs falimente pe banda rulanta, mii de someri si incasari si mai mici la bugetul de stat, interzicerea deducerii TVA din consumul de carburanti, oferirea de contracte de la stat pe sistemul ,,parandaratului”, intr-un cuvant desconsiderarea aceasta fara precedent fata de cei care contribuie din greu la bugetul statului, sunt doar cateva dintre motivele pentru care Andrei Dumitrica a recurs la acest gest alaturi de o mana de alti oameni de afaceri din Romania.
,,Problema cea mai importanta este modul in care statul ne trateaza pe noi, contribuabilii. E normal sa luam atitudine, pentru ca daca pana acum am fi facut acest lucru, nu s-ar fi ajuns in actuala stare in care se dau ordonante de pe o zi pe alta sau in situatia in care, cum mai vine cineva pe la minister, mai schimba cate ceva. Din punctul meu de vedere, exista sanse foarte mari sa nu se rezolve nimic prin acest gest al meu si al altora care s-au alaturat si poate se vor mai alatura. Sunt obisnuit cu inertia statului si, cu toate ca exista anumite persoane care isi dau silinta, ele reprezinta o minoritate. 99% sunt sanse sa nu se intample nimic. Dar ceea ce ma intereseaza pe mine este sa trag un semnal de alarma prin simplu fapt ca eu, ca si contribuabil, am gasit o metoda prin care sa-i amendez pe cei mari, la nivel moral, nu financiar. Si cred ca e un prim castig chiar si pentru acest lucru. Sincer, ma astept ca aceasta actiune sa se dezvolte in viitor si sa fie si alti contribuabili care sa ia atitudine in continuare. Dorinta mea este aceea ca statul sa faca ceea ce ar trebui sa faca statul, si anume nimic. Sa reglementeze doar, nu sa se implice in viata economica, nu sa schimbe regulile de la o luna la alta si sa fie un partener echidistant in economie, care sa faca legea, asa cum un arbitru, la fotbal, este bine doar sa fluiere, nu si sa dea cu piciorul in minge, sau sa faca poarta mai mare sau mai mica” a declarat Andrei Dumitrica, adaugand ca nu se teme de repercusiunile gestului sau, intrucat exista cai prin care isi poate desfasura activitatea in continuare iar statul, in afara de a recurge la amenintari, nu poate face mare lucru.
Prima experienta cu organele de control ale Finantelor, plecate la sorcovit firme
Andrei Dumitrica a povestit presei si prima sa experienta cu… organul de control, cel de la Directia de Finante, venit sa verifice daca are indoit coltul la factura sau semnatura mai la dreapta.
,,Asa cum este legea acum, nicio firma nu poate fi 100% corecta. Prima mea amenda, la un an de activitate, prin 2005, am primit-o la modul urmator! Au venit niste baieti de la Finante. Eu eram bucuros ca in sfarsit o sa stiu, nu doar o sa banuiesc, faptul ca sunt in regula. Le-am dat la verificat un metru cub de hartii, se stransesera. Si-mi spun: <Tinere, avem o problema! Noua ne place de tine, dar trebuie sa-ti dam amenda!> <Cum, nene, avem o problema, trebuie sa-mi dai amenda?> am intrebat. <Uite asa, trebuie sa-ti dam. Vezi aici ca pe factura asta nu te-ai semnat unde trebuie, te-ai semnat mai la dreapta un pic, asa ca fie iti dam 5 milioane amenda pe treaba asta, nu 10, pentru ca esti baiat simpatic, fie continuam sa cautam si venim si maine.> Va jur, asta a fost primul control, mi-a picat fata. Si le-am zis: <Nene, dar tu ai venit sa vezi daca sunt Gigi-legalistul? N-ai vazut ca eu platesc impozitele, ca am declarat tot, cum sa-mi dai amenda?> In fine, asta a fost prima experienta, una foarte ciudata, mai ales ca eram tanar si visam… Partea buna e ca dupa chestia cu primul control, mi-am facut un software care genera facturi si firma a evoluat. Pana la urma a fost un sut in fund care s-a dovedit un pas inainte” povesteste Andrei Dumitrica. Iar povestea sa seamana izbitor cu povestea multor oameni de afaceri din Romania…
Cititi AICI un interviu savuros acordat de Andrei Dumitrica pentru Bitpress!