Sunt banci din Arges care trebuie sa spuna adio unor bani pe care i-au acordat cu titlu de imprumut unor persoane fizice. Motivul este simplu: nu au ce sa ia de pe urma acestor persoane, chiar daca le executa silit! Volumul total al restantelor acumulate de populatie la plata ratelor la credite in 2011 s-a apropiat de o crestere cu 36% fata de aceeasi perioada din 2010, arata datele BNR.
Cea mai mare pondere a restantelor se inregistreaza in continuare la creditele in lei, sumele intarziate la plata mai mult de 30 de zile totalizand 8,6% din creditele in lei contractate de populatie.
Creditele in euro care inregistreaza intarzieri la plata vin insa puternic din urma, soldul acestora fiind in crestere cu 50% fata de sfarsitul lunii decembrie 2010. Cel mai rapid ritm de crestere a fost consemnat insa de restantele la creditele in franci elvetieni, care au urcat cu 78% peste nivelul de la sfarsitul anului 2010.
Clientii argeseni cu credite in franci elvetieni au fost afectati puternic de aprecierea francului elvetian in perioada de criza. Multe credite s-au vandut in 2006-2007, cand cursul era de 2,2 lei/franc, respectiv cu 50% sub nivelul actual.
Clientii cu credite garantate au avut mult timp un comportament de plata bun, creditele de consum acordate dupa criterii relaxate in trecut au fost primele afectate. Datele arata insa ca sunt inca multi clienti care au luat credite de la doua sau trei banci si au incetat sa-si plateasca ratele.
Situatia este frecventa mai ales in cazul creditelor de consum, unde si fenomenul fraudei luase o amploare ingrijoratoare in anii de boom economic.