Când este vorba de măsuri care să stimuleze angajatorul să creeze noi locuri de muncă şi să asigure salarii decente, statul este de-a dreptul autist. Guvernul Dragnea se tot bate cu pumnul în piept că măreşte salarii, de parcă ar lua bani din conturile PSD, nu ale patronilor şi aşa împovăraţi de taxe şi impozite. Cum nici Guvernul tehnocratului Cioloş nu a excelat la impulsionat mediul de afaceri, în ultimul an şi jumătate numărul firmelor care nu au dat la timp banii pentru contribuţiile de sănătate, pensie ori şomaj ale salariaţilor a crescut cu peste 60%. Restanţele au crescut şi după ce aceste fapte nu au mai fost încadrate la capitolul evaziune fiscală.
Ce se întâmplă dacă angajatorul nu achită la timp contribuţiile către bugetul de sănătate, pensie şi şomaj? Ei bine, salariaţii se pot trezi că li se calculează o pensie mai mică sau că nu pot beneficia de servicii medicale la stat.
La bugetul pentru pensii, restanţele au ajuns la peste 14 miliarde şi jumătate de lei în septembrie anul trecut, faţă de 2 miliarde de lei, cât erau în septembrie 2015. Şi numărul datornicilor a crescut la 116.000 de datornici, faţă de puţin peste 70.000 de datornici în 2015, potrivit unor informaţii obţinute de Digi24.
La bugetul pentru asigurările de sănătate, restanţele au crescut de peste 6 ori, la aproape 4 miliarde de lei, în condiţiile în care numărul datornicilor a crescut cu peste 48.000.
S-a mărit şi numărul firmelor care au restanţe la plata contribuţiilor pentru şomaj. Cele mai recente date ale ANAF arată că peste 112.000 de firme sunt în această situaţie, cu datorii totale de peste un miliard de lei.
Dacă doriţi să aflaţi dacă angajatorul este la zi cu plata contribuţiilor, atunci puteţi să vă verificaţi situaţia la ANAF sau pe site-ul instituţiei. Pentru asta, aveţi nevoie de un cont în Spaţiul Privat Virtual.
VERIFICĂ AICI DACĂ ANGAJATORUL A PLĂTIT CONTRIBUȚIILE!