În plină epocă digitală, când tehnologia este legată de toate lucrurile din viața noastră, se observă dorința oamenilor de a se întoarce măcar parțial spre natură. Deși fabricile pot oferi produse în serie, „perfecte”, tot mai ieftin de realizat, articolele produse manual sunt tot mai apreciate. Elementele naturale sunt reintroduse în viața noastră chiar în categoria premium, integrate uneori alături de tehnologie.
Un bun exemplu este afacerea Workshop on Mars SRL, o companie cu denumire modernă și o viziune pe măsură, care deține un atelier de prelucrate a lemnului în localitatea Topoloveni, județul Argeș. Nu este un atelier clasic, industrial, ci unul unde lemnul care în mod normal ajunge pe foc are posibilitatea de a primi o nouă viață, o nouă utilitate. Alexandru Budin, cunoscut mai nou ca Alex Mars tocmai prin prisma mărcii Workshop on Mars, spune că a pus bazele atelierului de înfrumusețare a lemnului în urmă cu câțiva ani. Așadar, nu doar prelucrare convențională, ci validarea unui nou standard de frumusețe, în deplină armonie cu natura.
De la pasiune, la afacere antreprenorială de succes
„Totul a început în anul 2016, când am făurit primul Corp de iluminat decorativ, oferindu-i-l cadou unui prieten, care își construise recent o cabană pe dealul Topoloveniului, orașul meu natal, unde locuiesc si făuresc în prezent. În urma feedbackului pozitiv primit din partea vizitatorilor “Căsuței din padure”, m-am hotărât să las în spate cariera de 12 ani în domeniul vânzărilor și să mă întorc la pasiunea mea din copilarie, lemnul”, povestește fondatorul Workshop on Mars.
Acesta a început prin a manufactura după idei propii diverse corpuri de iluminat în stil rustic – modern și a continuat să dezvolte gama până la măsuțe de cafea, mese din lemn masiv cu inserții de rășină epoxidică (epoxy), oglingi și tot felul de obiecte decorative, unicat sau în serii limitate. De fapt, pentru că vorbim de prelucrare manuală a lemnului, absolut fiecare proiect este unic, irepetabil, la fel ca bucata sau bucățile de lemn ce sunt folosite.
Tot mai multe produse, mereu în armonie cu natura
Gama de produse actuală include așadar corpuri de iluminat decorative, mese, birouri, măsuțe decorative, oglinzi și alte produse precum bar vintage, cuier, set de baie sau vinotecă. Toate sunt produse în România, în Topoloveni, cu multă pasiune și muncă intensă.
„Producem în special piese unicat care se fac remarcate încă de la intrarea în casă și aduc un plus de imagine oricărui spațiu în care sunt amplasate. Primele produse custom made au fost create pentru prieteni, iar apoi ca un efect de domino comenzile au început să crească. Am continuat prin ne expune produsele fizic la târguri de design, iar în prezent ne puteți găsi produsele la magazinul Muzeului Golești din judetul Argeș”, mai spune Alex Mars.
Mica afacere în plină dezvoltare se bazează pe mediul online, inclusiv pe promovarea pe rețelele de socializare, unde sunt postate video-uri și fotografii din timpul procesului de manufacturare a produselor. Afacere de familie, Workshop on Mars se bazează la partea de producție pe munca fondatorului, în timp ce partea de online este acoperită de jumătatea sa de cuplu.
Lemnul, prelucrat în mod absolut sustenabil
Lemnul este considerat un material de maximă utilitatea, element natural care însă trebuie exploatat responsabil. Mobilierul și toate produsele decorative din gama Workshop on Mars respectă perfect acest principiu, putându-se considera că afacerea este absolut sustenabilă. „Noi nu defrișăm păduri / Facem artă cu uscături / Prelucrăm lemne uscate / Adunăm și de prin sate” – iată versuri prin care Workshop on Mars explică modul său original de lucru. Poezia continuă astfel: „Hai să fim și noi popor / Să nu mai fim doar “din topor” / Să ajutam planeta, frate / C-o s-ajungem ca pe Marte / Credeți-mă, nu glumesc / Eu acolo meșteresc!”.
Produsele Workshop on Mars, la comandă online pe stilulmeu.ro
Așadar, poți cumpăra produse din lemn cu totul impresionante, unicat, fără a afecta negativ mediul înconjurător. Din contră, se folosesc materiale naturale, biodegradabile, acționând sustenabil, cu maxim respect față de natură. Workshop on Mars a inițiat de curând o colaborare cu platforma stilulmeu.ro, proiect de comerț electronic dedicat producătorilor și comercianților locali de îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, obiecte de decorațiuni interioare, cadouri, din regiunea Sud-Muntenia (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman).
În calitate de afacere socială, stilumeu.ro sprijină micii antreprenori, în condițiile în care aceștia nu dispun de obicei de cunoștințe și fonduri necesare pentru a-și promova în mod corespunzător și eficient produsele fabricate în România. Scopul este creșterea gradului de competitivitate a producătorilor și comercianților locali de îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, obiecte de decorațiuni interioare, cadouri, din Regiunea Sud-Muntenia, printr-o mai bună promovare a acestora și prin creșterea prezenței lor în mediul comerțului online.
Afaceri precum Workshop on Mars sunt sprijinite prin instrumente moderne, ajungând mai aproape de potențialii clienți. Alegând astfel de produse prezente pe stilulmeu.ro, românii pot sprijini economia românească și pot în același timp să beneficieze de posibilitatea de a achiziționa online foarte simplu fel de fel de articole impresionante, de înaltă calitate, la prețuri avantajoase. Manufacturate în Topoloveni, produsele Workshop on Mars pot ajunge în spații personale sau profesionale de oriunde din țară, expediate prin servicii de curierat.
Inițiativă auto-sustenabilă, apreciată de antreprenorii români
stilulmeu.ro este o afacere socială implementată în cadrul proiectului „SEED – Social Economy Entrepreneurship Development”, POCU/449/4/16/128496, Linia de finanțare: POCU 2014-2020, Axa prioritară „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”, Operațiunea „Consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă”, de către ChoozFit SRL.
„Apreciez susținerea platformei stilulmeu.ro și apreciez toți românii care mai au o urmă de patriotism în ei și încurajează producătorii locali”, subliniază fondatorul afacerii Workshop on Mars, despre care aflăm că „…n-are tipar / Și nici marfă de bazar / N-o să vezi la altu-n sat / Totul este unicat”.