Aproximativ 50 de specialiști, ingineri, cercetători și profesori universitari în domeniul protecției mediului, tratării apelor uzate și a nămolurilor provenite din statiile de epurare s-au aflat la Mioveni, în cadrul unei etape a proiectului “BIOREGIO – Modele pentru economia circulară regională și cele mai bune tehnologii disponibile pentru fluxuri organice”.
Oaspeții reprezintă instituții publice de profil, cu o vastă experiență în acest domeniu precum Universitatea de Științe Aplicate din Lahti – Finlanda, Ministerul Regional al Mediului din Spania, Universitatea pentru Agricultură din Slovacia, Universitatea Aristotle Thessaloniki – Grecia, Consiliul Regional Paijat-Hame Finlanda, Regiunea Centru Macedonia – Grecia, Asociatia Camerelor pentru Agricultură din zona Atlantică – Franța și Institutul Naţional de Cercetare -Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie – ICECHIM, Filiala Călărași – România.
Scopurile acestui proiect care reunește 8 parteneri din 6 regiuni ale Uniunii Europene sunt:
– Îmbunătățirea politicilor regionale prin creșterea focalizării asupra economiei circulare pentru fluxuri organice (de ex. resturi alimentare/ biologice, nămol de la stațiile de epurare municipale și industriale, resturi vegetale din agricultură), care pot fi valorificate prin tehnologii similare.
– Creșterea gradului de cunoaștere în ceea ce privește politicile și tehnologiile fluxurilor organice și ridicarea nivelului scăzut de reciclare al acestor materiale, în conformitate cu obiectivele Pachetului pentru Economia Circulară al UE.
– Schimb de experiență în domeniul celor mai bune tehnologii disponibile, cum ar fi biorafinării, biogaz, și modele operaționale relevante.
În cadrul vizitei din Mioveni, gazdele întâlnirii cu membrii proiectului BIOREGIO au fost Primăria Mioveni și SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL. Vizita a debutat la primărie cu o prezentare a orașului, a serviciilor publice oferite către cetățeni și a proiectelor de mediu pe care administrația și S.Ed.C. Mioveni le implementează în prezent, cu scopul creșterii confortului populației în contextual dezvoltării durabile.
Vizita a continuat la Stația de Epurare Mioveni, unde a fost prezentat proiectul pilot de tartare a nămolului rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate și transformarea acestuia în compost, prin tehnologia GoreCover.
Membrii proiectului BIOREGIO au primit date și informații referitoare la procesul tehnologic și chimic, care stau la baza proiectului implementat de S.Ed.C. la Stația de Epurare Mioveni.