În numai o singură lună, cinci sugari au ajuns în stare critică la spitalul Marie Curie din Bucureşti, după ce o toxină le-a atacat rinichii. Din păcate, o fetiţă de un an a şi murit.
Medicii spun că sindromul hemolitic uremic este provocat de o bacterie extrem de agresivă. Aceasta produce o toxină care atacă rinichii. Potrivit specialiştilor, această bacteria poate fi luată fie din apa infestată, fie din fructe şi legume nespălate sau carne nepreparată termic.
În urma analizelor de laborator, nu au fost descoperită o astfel de toxină în apa de la chiuvetă. În schimb, toate cazurile au un numitor comun: Spitalul de Pediatrie Piteşti. Toţi bebeluşii au fost internaţi aici, cu diverse afecţiuni care, susţin părinţii, nu ar fi avut legătură cu acest sindrom. Pe parcurs, însă, la Pediatrie, starea lor s-ar fi agravat, motiv pentru care au fost trimişi la Bucureşti.
Ţinând cont de acest aspect, un control de amploare la acest spital credem că ar fi mai mult decât necesar.
Potrivit dr. Ovidiu Limoncu, ,,SHU este o afecţiune destul de rara, care poate fi tipic sau atipic si este caracterizat de distrugerea hematiilor (celulele rosii) si a trombocitelor, afectarea endoteliului vascular cu microtromboze la acest nivel si insuficienta renala acuta.
SHU poate fi tipic (majoritatea cazurilor) care apare de obicei dupa o diaree sanguinolenta cu o bacterie producatoare de toxine (de exemplu E. Coli O157:H7) sau atipic unde este implicat sistemul complement (sistem de aparare al organismului care la un moment dat nu mai poate fi reglat si ramane activat). In SHU atipic poate exista si un determinism genetic.
Cea mai frecventa cauza a SHU tipic ramane insa diareea cu E.Coli de obicei de tipul O157:H7. Sute de tipuri de E.Coli se gasesc in mod normal in materiile fecale dar majoritatea sunt inofensive. Cateva tipuri insa, pot provoca SHU si pot fi gasite in carne sau produse de carne contaminate, piscine sau lacuri contaminate cu materii fecale, consumul de apa, lapte sau sucuri contaminate, dar si fructe sau vegetale insuficient spalate.
Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor si analizelor de laborator: la cateva zile de la debutul unei diarei cu sange apar, pe langa varsaturi, dureri abdominal, paloare, febra , eventual petesii (vanatai), si fenomenele de insuficienta renala cu reducerea productiei de urina, edeme ale fetei sau membrelor, hipertensiune arterial, confuzie sau chiar convulsii (intrucat sunt afectate inclusiv vasele de sange de la nivelul creierului!!!) Datele de laborator confirma prezenta anemiei hemolitice (distrugerea celulelor rosii), trombocitopeniei (distrugerea trombocitelor), a cresterii retentiei azotate (cresc valorile ureei si creatininei). De obicei, ceea ce alerteaza parintii este reducerea diurezei (copilul nu mai urineaza in decurs de 12 ore sau mai mult!).
In cazul SHU, atipic diareea lipseste si de multe ori nu se poate depista un factor declansator. SHU atipic are o evolutie mult mai severa si in ambele cazuri, pe langa tratamentul medicamentos , de multe ori este nevoie de dializa pentru a ajuta copilul sa treca peste acest moment critic. In cazul SHU tipic copilul se poate vindeca in totalitate sau poate ramane cu sechele – insuficienta renala cronica, epilepsie etc.
Compliicatiile bolii pot fi redutabile. Am avut cazuri in care intestinul copilului s-a necrozat si perforat si a trebuit operat pentru peritonita, am avut cazuri cu hemoragii cerebrale iar unii chiar au decedat. Cu ajutorul dializei am reusit sa salvam multi copii care, inainte de 1992, (cand am inceput aceste procedee alaturi de colegii mei, la Spitalul Fundeni, si am continuat apoi la Spitalul “Grigore Alexandrescu”) nu aveau nicio sansa.
Pentru SHU atipic s-a inventat un medicament “minune” un anticorp monoclonal (Eculizumab ,Soliris) care inhiba sistemul complement, stingand astfel procesul patologic prin care vasele de sange sunt atacate. Tratamentul trebuie aplicat cat mai repede pentru a impiedica distrugerea avansata a rinichilor de exemplu. Tratamentul are si un inconvenient… e foarte scump si, prin inhibitia complementului, poate creste susceptibilitatea la unele infectii.”