Alţi 13 copii au ajuns la spitalele din Argeş, cinci fiind internaţi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti! Medicii spun că ar fi vorba de Rotavirus. La acest moment, la Bucureşti, sunt internaţi 13 bebeluşi din Argeş şi unul din Dolj, cu simptome specifice insuficienţei renale. Unul dintre copii a murit, alţii au nevoie de dializă pentru a putea duce lupta mai departe. Bebeluşii au fost trimişi de medici la Bucureşti după ce ar fi fost infectaţi cu o bacterie periculoasă.
Medicii de la Spitalul Marie Curie au diagnosticat infecţia cu bacteria E coli la câţiva dintre bebeluşii aduşi în stare gravă. În cazul celorlaţi continuă investigaţiile.
„În condiţiile în care am stabilit că boala începe cu diaree se discuta de un tip de Escherichia coli, o baterie extrem de agresivă, care are elementele acestea de toxicitate maximă care atacă peretele vascular.” a precizat șefa Clinicii de Pediatrie, Mihaela Bălgrădean.
Directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Pitești spune că ei nu au depistat bacteria:
„Nouă nu ne-a ieşit nimic la coprocultură. Toxina se depistează foarte greu, chiar şi la şapte zile de boală.” a explicat directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Pitești, Dana Toader.
Medicii spun că această bacterie se poate găsi în apă, în carne, pe legumele şi fructele crude.
La Spitalul Județean din Pitești este în vigoare o alertă sanitară și au loc controale la secția pentru copii. Asta şi pentru că o parte dintre părinţi susţin că s-au internat cu pruncii având cu totul alte simptome.
Maia Ştefania are cinci luni şi este unul dintre copiii aduşi în stare gravă la Spitalul Marie Curie din Capitală. Pentru că avea ceva probleme de sănătate încă de la naştere, părinţii au grijă să o ducă periodic la control. Aşa au făcut şi acum o săptămână.
„I s-a spus ca mai are și un pic de roşu în gât. A stat internată. A patra zi s-a externat. Până seara a făcut fata diaree. Am dat telefon la Bucureşti că aici am mai fost. Și am venit aici și am ajuns la dializă.” a declarat bunica fetei.
Autorităţile sanitare din Argeş au decis ca toţi copii care nu au împlinit doi ani să fie consultaţi de medicii de familie în perioada următoare. Este vorba despre aproximativ 6.000 de bebeluşi.
De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş s-a autosesizat şi a deschis dosar pentru ucidere din culpă în cazul bebeluşului din Topoloveni care a murit la spital. Este posibil ca trupul bebelușului să fie deshumat pentru ca anchetatorii să preleveze probe.
Dincolo de controlul epidemiologic de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, misiunea Direcției de Sănătate Publică este şi aceea de a afla ce au în comun copiii care au contactat bacteria, msiune cu atât mai dificilă cu cât micuâii provin din zone diferite ale judeţului.
S-au făcut tot felul de speculaţii. Laptele praf ar fi de vină… O variantă puţin credibilă, ţinând cont că, în acest caz, ne-am fi confruntat cu un număr mult mai mare de cazuri. Igiena necorespunzătoare sau prepararea deficitară a produselor sau consumarea de crudităţi fără a fi spălate – este o altă pistă pe care se merge… Şi în cazul acestei variante este ciudat faptul că numărul de cazuri depistate într-un interval atât de scurt nu s-a înregistrat nici măcar pe parcursul unui an. Prea multe cazuri întrun interval mult prea scurt de timp… În privinţa apei care ar putea fi contaminate, în urma controalelor a fost eliminată această suspiciune. În plus, am simţit o cantitate de clor suplimentară în apa de la robinet. Preventiv, probabil…
Cât despre o posibilă infecţie intraspitalicească… ei bine, această variantă nu va fi niciodată confirmată, chiar şi pentru faptul că un astfel de lucru ar induce panică în rândul populaţiei şi a celor care au copiii internaţi la Spitalul de Pediatrie Piteşti. Chiar şi cu riscul ca alţi copii să fie contaminaţi…
Punem pariu că, în urma anchetei DSP, părinţii vor fi găsiţi vinovaţi…