Daca regimul comunist s-ar fi aflat la putere in continuare, astazi ar fi fost o mare sarbatoare nationala. Am fi vorbit de defilari, de discursuri inflacarate ale tovarasilor, de „realizarile marete” ale regimului. 23 august 2010 s-a intamplat sa fie insa o zi ca oricare alta, nu sarbatoare nationala, si asta deoarece, in urma cu 20 de ani, regimul comunist a fost indepartat de la putere si inlocuit cu un regim de tip nou, capitalist. Din pacate, am traversat 20 de ani de capitalism salbatic care a facut ca starea de spirit a populatiei sa fie una foarte proasta, sperantele intr-un trai mai bun prabusindu-se cu fiecare zi.
Schimbari importante
Nu mai avem comunism, dar fostii mari comunisti prospera acum pe post de mari capitalisti. Nu mai avem Securitate, dar oamenii sai controleaza si acum mediul economic si nu numai. Nu mai avem un singur partid, avem mai multe dar aproape toate sunt o apa si-un pamant. Nu mai sunt restrictii privind circulatia in strainatate, dar calatoriile ne sunt blocate de lipsa resurselor financiare. Nu se mai pune problema sa nu gasesti ceva anume in magazine, ci doar ca nu ai cu ce cumperi ce-ti doresti. Nu se mai pune problema sa nu poti vorbi liber, numai ca nu faci altceva decat sa vorbesti de unul singur, nimeni nu te baga in seama. Este trist ca, in loc sa luam ce a fost bun din alte culturi obisnuite cu capitalismul, am luat ce e mai rau. A rezultat un mix ciudat intre capitalism si obieciuri comuniste, o democratie originala pana la urma care nu ne-a dus unde ne-am dorit. Nu este de mirare, asadar, ca pe fondul unor masuri aspre de austeritate luate de Guvern nemultumirea argesenilor a ajuns aproape de apogeu. Din pacate, la apogeu pare sa fi ajuns si lipsa de atitudine si de implicare…
Vocea strazii
Am incercat, asadar, sa aflam care este starea de spirit a oamenilor. Am stat de vorba cu mai multe persoane care pot face o comparatie intre cele doua regimuri iar concluziile nu sunt deloc imbucuratoare…
„Nu ne mai indreptam niciodata”
Pe o banca, in Centru, dam de mai multi batrani. Tema propusa spre dezbatere le starneste un interes crescut. „Cat o sa fie Basescu la putere, vai de capul nostru va fi! Cat e PDL la guvernare, vor fi numai escrocherii! Nu cred ca ne mai indreptam, insa, vreodata! Nu ne mai indreptam niciodata, caci si alte partide sunt tot pentru ele”, ne spune Petre I., 78 de ani.
„Mai taicule, e mai rau acum ca inainte. Pai, e mai bine cand vin escrocii si iti iau casa? E mai bine cand copiii mor arsi in spitale? E mai bine cand nu mai esti in siguranta pe strada? Uite, furturile nu se mai termina”, ne declara M.N., 84 de ani.
Pentru Elena Ionescu, 70 de ani, timpul pare ca s-a oprit in loc. Nu mai are nicio motivatie sa traiasca. „E foarte greu, suntem toti la pamant. Nu ne mai ajung banii pentru nimic. Eu am pierdut tot. Si casa, si familie – ca mi-au murit si barbatul, si fata – ce sa mai, tot! Se intampla pe vremea ailalta ce se petrece acum? Este dezastru!”, ne spune femeia, o lacrima mijindu-i-se in coltul ochilor.
Ne-am zis ca starea de spirit a acestor oameni este influentata de varsta, de veniturile mici. Asa ca am stat de vorba si cu tineri. si in acest caz am dat peste oameni… suparati!
„Suntem paria societatii!”
„Nimeni nu se gandeste la tineri. Nu avem servicii, nu avem cum sa ne intemeiem o familie, suntem paria societatii. Suntem cu moralul la pamant si nu visam decat sa plecam de aici, dar nu prea ai nici afara ce sa faci…”, ni se plange Mihai Talmaciu, 32 de ani.
„Stiti ce ma surprinde? Ca mamaliga inca nu a explodat. Ca oamenii se plang pe la colturi, dar nu iau atitudine. Pai, in alte tari erau toti gramada pe Prefectura, pe Guvern. La noi, nimic. Este ca si cum acest popor este anesteziat”, ne-a declarat Miruna Toader, 25 de ani.
„Este greu, avem mari probleme toti. Nu stiu daca vom iesi din acest impas economic in care ne-au aruncat guvernantii lui peste. Este pacat ca la 20 de ani de la Revolutie ne e mai rau in loc sa ne fie mai bine”, conchide Radu Popa, student (20 de ani).