Centrul Cultural Pitești, prin Clubul de Istorie „Armand Călinescu”, organizează simpozionul cu tema „Semnificația actului de la 23 august 1944”, din seria dezbaterilor publice, sub genericul „Istorie Restituită și Asumată”.
Dezbaterea se va desfășura luni, 24 august, de la ora 14, în Sala Simpozion din cadrul Centrului Cultural Pitești.
La data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.
Timp de decenii, ziua de 23 august a fost deturnată de comunişti, fiind celebrată ca ziua naţională a României prin ample manifestaţii de stradă, defilări, cântece patriotice şi revoluţionare. După Revoluţie, această zi a fost, pe nedrept, lăsată uitării, rolul principalilor actori ai evenimentului din 23 august 1944 fiind, în continuare, prezentat eronat. După Revoluţie, ziua de 23 august a devenit, pentru unii, „ziua trădării" – momentul în care mareşalul Antonescu, erou naţional şi anticomunist, a fost arestat şi ţara predată Uniunii Sovietice. Departe de a fi o zi naţională sau o zi care trebuie lăsată uitării, comemorarea zilei de 23 august ar trebui să devină prilejul prin care fiecare dintre noi am putea cădea la pace cu propriul nostru trecut.