Duminică, 11 noiembrie, la Cula Racovița s-au serbat 50 de ani de la înființarea colecției muzeistice inițiate de prof. Constantin I Năstase, seniorul de vârstă al orașului Mioveni.
În anul 1968 a început lăudabilul demers al venerabilului profesor Năstase, care, așa cum a declarat în expunerea prilejuită de eveniment, a fost luat în derâdere de decidenții acelor vremuri.
În ciuda acestor lucruri, micul muzeu rural s-a dezvoltat ajungând la peste 1500 de obiecte. Începând cu anul 1985 Cula Racovița a devenit gazda acestei colecții. Fosta fortăreață a boierului Racoviceanu adevenit un reper cultural-istoric în sudul României, fiind una din cele 12 cule restaurate și funcționale din România.
Cei prezenți la eveniment au vizitat Cula și, mulți dintre ei, au văzut pentru prima dată colecția muzeală, chiar dacă sunt oameni ai locului. De la an, la an, exponatele sunt tot mai numeroase prin grija familiei Năstase sprijinite de Primăria Mioveni și Centrul Cultural.
De curând s-a deschis pentru vizitatori și beciul culei, în care sunt expuse obiecte de referință pentru meșteșugurile locale ale epocii.
Casa de Cultură Racovița a găzduit ceremonia oficială, ce l-a avut în centru pe prof. Constantin I Năstase, căruia îi datorăm atât de mult.
Acesta a evocat cu nostalgie etapele constituirii acestei colecții, care adevenit o pagină vie a istoriei locale și naționale. Primarul Ion Georgescu i-a mulțumit pentru admirabila contribuție la conservarea istoriei locale și i-a înmânat o diplomă omagială din partea comunității Mioveniului.
A fost vizionat un film documentar care prezintă Cula Racovița