Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, merge la închisoare. 7 ani şi 8 luni cu executare a primit din partea magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată, alături de alţi 10 inculpaţi, pentru obţinerea ilegală de fonduri Phare în reabilitarea unor şcoli.
Cornel Penescu a primit şi el încă patru ani de închisoare în acest dosar, după ce miercuri a primit verdictul final în dosarul ,,Mită în fotbal" – 5 ani de închisoare.
De asemenea, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, va executa 4 ani de închisoare.
Verdicte cu suspendare pentru ceilalţi inculpaţi
Gheorghe Nicuţ – 3 ani de închisoare, cu suspendare
Ion Ştefan, primar comuna Budeasa – 3 ani de închisoare cu suspendare
Călin Andrei, primar Câmpulung – 3 ani de închisoare cu suspendare
Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş – 3 ani de închisoare cu suspendare
Ion Popa, primar comuan Stâlpeni – 3 de închisoare cu suspendare
Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA – 5 luni închisoare cu suspendare
Gheorghe Dumitrache, diriginte de şantier – 1 an si 6 luni de închisoare cu suspendare
Tudor Mircea, diriginte de şantier – achitare
Nicolescu Constantin, Nicuţ Gheorghe, Ştefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian şi Grigore Dobre trebuie să mai plătească, în solidar, suma de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plăţii, iar inculpatul Grigore Dobre în limita sumei de 260.800 euro. Instanţa urmează să mai confişte de la Constantin Nicolescu suma de 66.588,15 lei.
Instanţa a mai decis că fostul primar Gheorghe Nicuţ trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii, neremunerată, timp de 100 de zile, în cadrul Primăriei Curtea de Argeş sau a Primăriei Valea Iaşului. De asemenea, primarul Câmpulungului, Călin Andrei, trebuie să presteze aceeaşi muncă, pe aceeaşi durată, în cadrul Centrului de zi Bambi – Mun. Câmpulung sau a Primăriei Valea Mare Pravăţ.
Control judiciar în dosarul Consultanţei
La începutul săptămânii, procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pe fostul preşedinte al CJ Argeş în dosarul de abuz în serviciu privind încheierea a peste 100 de contracte între o firmă şi zeci de autorităţi locale din Argeş, dosar în care sunt urmăriţi penal zeci de edili şi deputatul Mircea Drăghici.
În acest dosar, Constantin Nicolescu, fost preşedinte al PSD Argeş, este acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de săvârşirea a 35 de fapte de abuz în serviciu şi instigare la opt infracţiuni de abuz în serviciu.
Dosarul în care Constantin Nicolescu a fost pus sub control judiciar este unul mai vechi, iar faptele de care acesta este acuzat s-au produs, potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 – 2010, când Nicolescu deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi pe cea de preşedinte al organizaţiei judeţene Argeş a PSD.
Consiliile locale cu care respectiva firmă a încheiat 105 contracte sunt: Curtea de Argeş, Mioveni, Topoloveni, Ţiţeşti, Mihăeşti, Moşoaia, Stâlpeni, Leordeni, Coşeşti, Budeasa, Miceşti, Nucşoara, Mozăceni, Morăreşti, Stolnici, Corbeni, Tigveni, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Sălătrucu, Lunca Corbului, Vedea, Cocu, Cuca, Uda, Şuici, Mălureni, Stoeneşti, Băbana, Mărăcineni, Valea Danului, Cotmeana, Bughea de Sus, Brăduleţ, Rociu, Arefu, Cicăneşti, Merişani, Negraşi, Mioarele, Muşăteşti, Priboieni, Domneşti, Godeni, Corbi şi Cepari.
Valoarea totală a celor 105 contracte de prestări servicii încheiate între SC European Project Consulting SRL Bucureşti cu instituţiile publice şi administraţiile locale, în perioada 2007-2010, este de peste 3,78 de milioane de lei, din care au fost efectuate plăţi în sumă totală de aproximativ 3.140.687,5 lei.
Procurorii susţin că există indicii că majoritatea contractelor de prestări servicii au fost încheiate fără justificare, în condiţiile în care comunităţile respective, în multe cazuri, nu au obţinut niciun folos, contractele în cauză nefiind valorificate în vreun mod, iar în alte cazuri beneficiile încheierii unor astfel de contracte au fost modice, nefiind pe măsura valorii contractelor şi nejustificând sumele de bani plătite efectiv din bani publici către SC European Project Consulting SRL Bucureşti.