„Este o trasnaie economica. Era evident ca bancile nu vor da bani”, a declarat Patriciu, referitor la programul ,,Prima casa”, la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica, de PRO TV.
Programul prin care statul garanteaza, in anumite conditii, creditele imobiliare contractate de persoanele fizice a fost introdus de Guvern in acest an. Se pare, insa, ca acest program guvernamental a deceptionat tot mai multe persoane care si-au pus speranta in el. Numarul de case vandute este mic, pentru ca procesarea dosarelor se desfasoara cu greutate din pricina birocratiei. Nici interesul nu este foarte ridicat, cei care sperau sa-si cumpere locuinta prin programul ,,Prima casa” constata cu amaraciune ca nu se incadreaza in conditiile impuse de banci, numarul de credite acordate lunar prin acest program fiind de aproximativ 500.
Prin acest program, persoanele pot lua credite pentru care platesc un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie. De asemenea, rata dobanzii este EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara), la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca), plus maximum 2,5 puncte procentuale, acestea reprezentand marja totala a comisioanelor percepute de finantator.
In aceste conditii, nu-i de mirare ca programul ,,Prima casa” nu a avut succesul scontat.