Procurorii DNA au atacat cu recurs în casație, pe rolul Înaltei Curți, decizia instanței ierarhic inferioare care i-a scăpat pe afaceristul Valentin Vișoiu și pe fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, de răspundere penală pentru acuzațiile de dare, respectiv luare de mită în Dosarul Publitrans. Calea extraordinară de atac a DNA vine după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că „marea prescripție” e contrară dreptului european.
Valentin Vișoiu este cel care i-a dat mită primarului Tudor Pendiuc un apartament de lux (130.000 de euro) pentru fiica acestuia, Ema Pendiuc, pentru ca afaceristul și oamenii lui să obțină o asociere cu firma Consiliului Local Pitești, Publitrans 2000, cea care opera transportul în comun.
În apel, Valentin Vișoiu a avut „bafta” să obțină două soluții de achitare pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” (pentru infracțiunile de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu) și o soluție de încetare a procesului penal (pentru dare de mită), ca urmare a intervenției prescripției.
La rândul lui, Tudor Pendiuc a beneficiat și el de prescripție pentru luare de mită, dar nu și pentru abuz în serviciu. Fostul edil al Piteștiului a prelungit în 2014 contractul de asociere al firmelor lui Vișoiu cu Publitrans, astfel că termenul de prescripție se împlinește abia anul viitor. Asta înseamnă că atât Valentin Vișoiu cât și Tudor Pendiuc ar mai putea fi trași la răspundere pentru dare/luare de mită.
Pe fond, la Tribunalul București, Valentin Vișoiu fusese găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, primind o pedeapsă de 7 ani și 8 luni de pușcărie. La fel, Tudor Pendiuc a primit 8 ani de închisoare.
Faptul că Valentin Vișoiu a scăpat – în condițiile în care cel care a comis un abuz în serviciu în favoarea lui ajuns la pușcărie – nu înseamnă că afaceristul este întrutotul nevinovat. E drept că judecătorii l-au achitat pentru două infracțiuni, dar cu privire la a treia- cea de dare de mită – Curtea de Apel București a reținut că afaceristul a comis-o, dar între timp fapta s-a prescris. Constatarea prescripţiei în cazul lui Valentin Vișoiu pentru dare de mită a fost posibilă în urma aplicării deciziilor date de Înalta Curte și de Curtea Constituțională anul trecut, în urma cărora peste 5.500 de infractori au scăpat nepedepsiți.
Reamintim că Instanța de la Luxemburg (CJUE) a decis, pe data de 24 iulie, că toate toate aceste decizii de încetare a proceselor penale sunt contrare dreptului european. „Soluțiile jurisprudențiale adoptate în România, din care rezultă că, timp de aproape patru ani, dreptul român nu a prevăzut nicio cauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, ar genera un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile în discuție care nu este compatibil cu cerințele dreptului Uniunii”, a arătat CJUE.
DNA a anunțat în urma acestei hotărâri a CJUE că va formula căi extraordinare de atac în toate dosarele închise, inclusiv în Dosarul Publitrans, cu privire la Valentin Vișoiu. Astfel, un recurs în casație al DNA cu privire la Valentin Vișoiu și Tudor Pendiuc, ca autori ai infracțiunilor de dare/luare de mită, a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți și a primit un prim termen de judecată pe 11 octombrie, anunță ziare.com.
Sursa foto: ziare.com