2,1K
Victor Ponta si-a desemnat marti seara echipa cu care sustine ca va putea sa relanseze economia Romaniei si sa redea romanilor drepturile salariale taiate sub pretextul crizei. Sunt oameni mai vechi si mai noi, dar de la care toti asteapta minuni. Iata cum ii prezinta cei de la Antena3 pe ministeriabilii lui Ponta.
Corina Dumitrescu, Ministerul Educatie
Corina Dumitrescu s-a nascut la 10 martie 1964 si este sotia deputatului PSD (fost PD) Cristian Dumitrescu. Potrivit presei, Cristian Dumitrescu a parasit tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrecu este, in prezent, membru al Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor. Corina Dumitrescu este licentiata in stiinte juridice, doctor in Drept, fondator la Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, fiind rector al acesteia. Ea a fost aleasa, in iunie 2010, membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului.
Rovana Plumb, Ministerul Mediului
Conform CV-ului sau postat pe site-ul Parlamentului European, ea detine diploma in "Cresterea productivitatii muncii prin organizarea muncii", Academia de Studii Economice (1987); Comert international, Institutul Roman de Management (1994); diploma "Managementul schimbarii si inovatiei", University College (Dublin, 1999); diploma "Management strategic", George Washington University (SUA, 1999); diploma "Extinderea UE si noi tendinte pentru evaluarea conformitatii" (Portugalia, 2002); diploma "Specialist in probleme de siguranta si controlul produselor cosmetice si protectia mediului" (Belgia, 2003); diploma "Specialist in probleme legate de protectia consumatorului" (Grecia, 2003); doctorat in managementul sistemelor industriale (2004). In guvernarea 2001-2004, Plumb a fost secretar de stat, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Rovana Plumb a devenit membru al PDSR in 1994, membru al Consiliului National al PDSR in 1998, membru al Biroului Coordonator al PSD in 2004, presedinte al Organizatiei de Femei PSD in 2005, functie pe care o detine si in prezent. Rovana Plumb a fost deputat in Parlamentul Romaniei in perioada 2004-2007.
Vasile Cepoi, Ministerul Sanatatii
Medicul iesean Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sanatatii in Cabinetul Ponta, la patru luni dupa numirea sa ca secretar de stat al aceluiasi minister, dar in Guvernul Boc. In 2001, Vasile Cepoi a devenit seful Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate din Iasi, in urma unui concurs, iar in anul 2003 a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in guvernul condus de Adrian Nastase. In februarie 2004, el a fost destituit din Ministerul Sanatatii, in urma unui conflict cu premierul de atunci Adrian Nastase. Medicul iesean Vasile Cepoi a fost numit director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat in Ministerul Sanatatii, avand sprijinul PDL Iasi. In anul 2008, Cepoi a revenit la Iasi, ocupand functia de director de cercetare in cadrul spitalului Parhon, iar un an mai tarziu a fost numit sef al Directiei de Sanatate Publica din Iasi. La inceputul anului 2012, pe fondul scandalului legat de SMURD si de Raed Arafat, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat in Ministerul Sanatatii in guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost facuta prin modificarea organigramei ministerului, infiintandu-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.
Titus Corlatean, Ministerul Justitiei
Corlatean a primit portofoliul Juistitiei, desi numele sau era vehiculat pentru Ministerul de Externe. Si in 2009 era asteptata numirea sa la MAE, atunci cand PSD a format un Guvern cu PDL, dar, in cele din urma, fotoliul ministerial i-a revenit lui Cristian Diaconescu, ulterior plecat din PSD. Corlatean s-a multumit, la vremea respectiva, cu presedintia Comisiei de Politica Externa din Senat, post pe care il ocupa si in prezent. Corlatean a activat timp de sapte ani, din 1994 pana in 2001, ca diplomat in MAE, dupa care fost, timp de doi ani, din 2001 pana in 2003, consilierul personal al lui Adrian Nastase pe probleme de politica externa. Ulterior, timp de un an, Corlatean a fost secretar de stat pentru Romanii de pretutindeni la Cancelaria premierului Nastase. In 2004, Corlatean este ales deputat. El candideaza, ulterior, pentru un post de parlamentar european, fiind ales in PE si activand ca membru al Comisiei de Politica externa a PE.Din 2008 este senator de Brasov si presedinte al Comisiei de Politica externa din Senat.
Andrei Marga, Ministerul de Externe
Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost in Guvern, dar ca ministru al Educatiei, in perioada 1997 – 2000, cand a fost coleg de Cabinet cu Traian Basescu, actualul sef al statului criticandu-l pe liberal, in 2010, pentru reforma pe care a facut-o in domeniu la finele anilor ’90. Andrei Marga s-a nascut la 22 mai 1946, la Bucuresti. Din 1971, el este licentiat in Filosofie, cu specializarea secundara Sociologie. Marga este profesor universitar, doctor in Filosofie contemporana, predand aceasta disciplina, precum si Logica, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universitati. Andrei Marga este laureat al premiului Herder (2005) si este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Ovidiu Silaghi, Ministerul Transporturilor
Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, propus ministru al Transporturilor, a fost ministru al IMM-urilor in Cabinetul Tariceanu, deputat, europarlamentar, presedinte al Camerei de Comert Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990. Silaghi s-a nascut la 12 decembrie 1962 si a absolvit in 1987 Facultatea de Mecanica Fina din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. Potrivit CV-ului sau, Silaghi are competente in gestionarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. In perioada 1996 – aprilie 2007, a fost presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Satu Mare. In februarie 2004, devine membru al Colegiului de conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. A indeplinit si functia de consilier in Consiliul Judetean Satu-Mare (2000-2004). In decembrie 2004 a devenit deputat al Aliantei D.A., iar intre septembrie 2005 si decembrie 2006 a fost observator la Parlamentul European. Intre ianuarie 2007 si aprilie 2007 Silaghi a fost membru al Parlamentului European, vicepresedinte al Comisiei pentru Control Bugetar.
Eduard Hellvig, Ministerul Turismului
Hellvig are varsta de 37 de ani. Din 2011 este secretar general al PNL, iar in 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru alegerile prezidentiale. In perioada 2004-2008, Hellvig a fost deputat din partea PC si secretar al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, iar intre anii 2006 si 2007 a fost europarlamentar. Inainte de terminarea mandatului, Hellvig a demisionat din PC si s-a alaturat echipei liberale din Bihor. Filiala PNL Bihor l-a desemnat candidat pentru un al doilea mandat de deputat, dar acesta nu a castigat alegerile. Dupa esecul de la alegerile generale din 2008, Eduard Hellvig s-a mutat in Bucuresti, unde a devenit un apropiat al presedintelui PNL, Crin Antonescu, iar liderul liberal l-a desemnat, la un moment dat, ca posibil ministru intr-un potential guvern liberal. Hellving a fost, inainte de 2004, pe rand, consilier politic al fostului vicepresedinte PNL Horia Rusu in perioada1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu in perioada 1999-2000, in 2000 consilier al candidatului la Presedintia Romaniei Mugur Isarescu si in 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.
Corneliu Dobritoiu, MApN
Generalul Corneliu Dobritoiu, nominalizat la Ministerul Apararii, a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si a fost, pentru o scurta perioada, in septembrie 2006, loctiitor al ministrului Apararii, dupa suspendarea din functie a lui Teodor Atanasiu. Dobritoiu s-a nascut in 18 septembrie 1955, in Bucuresti, fiind absolvent al Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu si al Academiei de Inale Studii Militare din Bucuresti. In 1994, Corneliu Dobritoiu a inceput sa lucreze in cadrul strcturii operative din Ministerul Apararii Nationale, mai intai ca expert pe probleme de analiza politico-militar. Intre anii 1998-2000, este ofiter de Stat Major la Directia Cooperare si Securitate Regionala din cadrul Statului Major Militar International, Cartierul General NATO din Bruxelles, iar in anul 2000, presedintele Emil Constantinescu ii confera Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Reintors in Romania, este promovat ca sef al Directiei Integrare Euro-Atlantica si Relatii Militare Internationale din MApN (2000-2004). Corneliu Dobritoiu a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu 1 stea) la 1 Decembrie 2002 si apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 1 Decembrie 2004.
Daniel Constantin, Ministerul Agriculturii
Presedintele PC, Daniel Constantin, propus ministru al Agriculturii, este un tanar politician in varsta de 33 de ani, care a fost promovat si sustinut de Dan Voiculescu si care are o pregatire profesionala in domeniu. Daniel Constantin a fost ales in anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci cand acesta s-a retras formal din linia intai a partidului. Pana sa fie ales in aceasta functie, Constantin nu s-a remarcat in viata politica. In 2011, la formarea Aliantei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC si PNL, Constantin a devenit copresedinte al acestei aliante, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu si, ulterior, a intrat in conducerea Uniunii Social- Liberale.
Mircea Diaconu, Ministerul Culturii
Cunoscutul actor Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, intrucat artistul a intrat de doua ori in vizorul ANI, din motive privind functia de director al Teatrului Nottara, din care a demisionat anul trecut. Mircea Diaconu s-a nascut la 24 decembrie 1949, in Vladesti, judetul Arges. Este un binecunoscut actor de film si teatru, a fost membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), intre 1998 si 2004, si directorul Teatrului Nottara din Capitala, din 2004 pana anul trecut. A intrat in politica in 2008, cand si-a anuntat candidatura pentru un loc in Senat din partea PNL. Intr-o conferinta de presa care a avut loc la Pitesti, Diaconu si-a candidatura pentru un post de senator in colegiul Curtea de Arges – Campulung Muscel, motivand alegerea acestui colegiu prin faptul ca este nascut in comuna Vladesti.
Mariana Campeanu, Ministerul Muncii
Mariana Campeanu a fost nominalizata chiar de ziua sa pentru Ministerul Muncii, dupa un prim mandat in 2008, de doar doua luni, in prag de alegeri parlamentare, prioritatile anuntate de aceasta fiind restituirea CASS retinuta ilegal pensionarilor, dar si relansarea dialogului social. In varsta de 64 de ani, Mariana Campeanu este economista si a mai ocupat portofoliul Muncii in Guvernul Tariceanu, anterior conducand si Casa Nationala de Pensii. Mariana Campeanu este membru PNL din 1997, potrivit CV-ului sau. Aceasta a candidat din partea PNL la ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2008, pentru un mandat de deputat in sectorul 2 al Capitalei, dar nu a reusit sa ajunga in Parlament. Cu toate acestea, ea este in prezent deputat, din decembrie 2010, cand a fost aleasa in Colegiul 3 Hateg-Tinutul Padurenilor, la alegerile partiale desfasurate pentru postul ramas vacant in urma decesului deputatului PDL Ioan Timis.
Ioan Rus, MAI
Ministrul desemnat al Internelor Ioan Rus a mai ocupat portofoliul in Cabinetul Nastase si a indeplinit mai multe functii in administratia locala din Cluj, de la prefect pana la presedinte de CJ, insa din 2008, dupa ce a demisionat din functiile din PSD, a avut o prezenta publica discreta. Rus are 57 de ani si este membru al PDSR, actualul PSD, din 1994, iar in perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne in Guvernul Nastase si din 2003 a cumulat si functia de vicepremier al Guvernului. Acesta a indeplinit functia de prefect al Clujului in 1996, iar patru ani mai tarziu a fost desemnat presedinte al Consiliului Judetean, functie pe care a indeplinit-o pana cand a devenit ministru de Interne. In Cabinetul Nastase a fost coleg cu ceilalti doi social-democrati ai asa-zisului "grup de la Cluj", Vasile Dancu, ministru al Informatiilor Publice, si Vasile Puscas, negociator-sef cu Uniunea Europeana. Cei trei au format asa-numitul "grup de la Cluj", care a devenit foarte influent in luarea deciziilor in PSD. Una dintre deciziile importante care au fost influentate de ei a fost alegerea lui Mircea Geoana in functia de presedinte al PSD in 2005. Ioan Rus l-a sustinut puternic si pe Victor Ponta sa ajunga sef al partidului, in 2010.
Dan Nica, Ministerul Comunicatiilor
Vicepresedintele PSD Dan Nica, nominalizat ministru al Comunicatiilor, a mai detinut acest portofoliu, in perioada 2000-2004, in Guvernul Nastase si a fost vicepremier si ministru al Administratiei si Internelor in 2009, in Cabinetul Boc I, iar revocarea lui Nica a dus la plecarea PSD din Guvern. Dan Nica este nascut in 2 iulie 1960, in Panciu, judetul Vrancea. Este casatorit si are un copil. El a absolvit in 1985 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Iasi, specializandu-se in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor in urmatoarele tari: Franta, Austria, Suedia, Canada. Nica a lucrat, intre anii 1985 si 1996, la Directia Judeteana de Telecomunicatii Galati, iar in perioada 1991-1996 a fost director al acestei Directii. In perioada 1993-1996 a fost profesor asociat al Universitatii "Dunarea de Jos" pentru telecomunicatii si transmisiuni de date. Dan Nica este deputat din 1996, fiind la al patrulea mandat. El este vicepresedinte al PSD inca din 2005.
Florin Georgescu, Ministerul Finantelor
Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, nominalizat pentru Ministerul Finantelor, a mai ocupat acest post in perioada 1992 – 1996, el urmand sa conduca pana la alegerile parlamentare din toamna o institutie strategica in pastrarea echilibrelor economice si in relatia cu FMI. Georgescu a facut parte din Cabinetul Vacaroiu in perioada noiembrie 1992 – decembrie 1996, cand a fost ministru de stat. In intervalul 1996-2004, Georgescu a fost deputat PDSR, devenit ulterior PSD, unde a ocupat pozitiile de vicepresedinte si presedinte al Comisiei pentru buget finante si banci. Pentru cateva luni in 2004, el a fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane. Din octombrie 2004, Georgescu face parte din Consiliul de Administratie al BNR, iar de atunci este vicepresedinte CA si prim-viceguvernator al bancii centrale. Tot de atunci, Georgescu este membru in Comitetul de Supraveghere Bancara al Bancii Centrale Europene.
Leonard Orban, MAEur
Leonard Orban este nominalizat si in Cabinetul Ponta pentru Ministerul Afacerilor Europene, postura din care isi propunea, pentru acest an, ca tinta de absorbtie a fondurilor UE suma de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro pe politica de coeziune. Leonard Orban conduce Ministerul Afacerilor Europene, de la infiintarea acestuia, in septembrie 2011. Atunci cand s-a decis crearea acestei structuri, Orban a fost propus la conducerea sa, dupa o cariera pe care a dedicat-o, in ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind "omul credibil la Bruxelles" despre care presedintele Traian Basescu afirma ca trebuie sa ocupe acest post.