Din lipsa de spatiu pentru comercializarea produselor alimentare, municipalitatea pitesteana hotara, in anul 2000, construirea a doua piete gigant: Ceair, in zona Caii Bucuresti, foarte aproape de centrul orasului, si Smardan, langa Gara Sud. Data in folosinta in toamna lui 2004, Piata Ceair a costat nu mai putin de 300 de miliarde de lei vechi. Trei ani mai tarziu, cu mare tam-tam, avea sa fie inaugurata si Piata Smardan, care a costat ,,doar” 200 de miliarde de lei vechi, din care 100 sunt bani imprumutati si nerestituti inca de municipalitate. Cele doua piete au fost construite de firmele Conarg si Zeus, „abonate” la lucrarile, pe multi bani publici, licitate de primaria pitesteana. Desi autoritatile sperau ca producatorii si comerciantii sa se inghesuie sa inchirieze spatiile celor doua piete, acestea sunt in proportie de peste 50% goale. De vina ar fi, spune Marian Leonte, seful Administratiei Pietelor Pitesti, aparitia hipermarketurilor si schimbarea comportamentului consumatorului de produse alimentare si non-alimentare.
Profiturile nu acopera rata imprumutului
Consiliul Local Pitesti a hotarat ca, in acest an, angajatii pietelor sa beneficieze, pe langa salariile de baza, si de sporuri de hrana, daca veniturile pietelor, pana la finele lui 2008, vor atinge cifra de 8,3 milioane de lei. Cum, la sfarsitul lunii august, acestea nu erau decat de 4,1 milioane de lei, Primaria a luat hotararea ca sporurile sa nu se mai acorde. Tot in primele luni ale anului, cheltuielile pietelor au fost de 3,8 milioane de lei, iar profitul de 300.000 de lei nu ajunge nici macar pentru plata ratelor imprumutului pentru construirea Pietei Smardan. Luni, cand au aflat ca nu isi vor mai primi sporurile, angajatii pietelor au intrat in greva de avertisment. O data cu declansarea acestui conflict de munca, Primaria a trimis inspectorii sa verifice situatia financiara a Administratiei Pietelor.
,,Am descoperit faptul ca hotelul pietei avea pierderi, in acest an, de 800 de milioane de lei vechi. Am aflat si de ce… Acolo lucreaza nu mai putin de cinci receptionieri si doar doua menajere. Nu este posibil asa ceva! In vara aceasta, la cele doua plaje din Pitesti am avut profit de doua miliarde de lei, in timp ce in opt luni pietele nu au avut decat trei!” a declarat Tudor Pendiuc, amenintand ca va lua masuri impotriva conducerii Administratiei Pietelor. In realitate, construirea pietelor mamut s-a facut fara sa se tina cont de nevoile pitestenilor. La un profit mediu de 500 de mii de lei pe an, investitiile in cele doua piete, care au totalizat 50 de milioane de lei, s-ar amortiza exact intr-o suta de ani.
Marian Leonte a ridicat vocea la Pendiuc. Urmeaza destituirea…
Una dintre cauzele pentru care nici comerciantii, nici clientii nu se inghesuie la aceste piete este asezarea lor pe mai multe niveluri. Cladirea Pietei Ceair are o suprafata comerciala de 6.000 de metri patrati, dar doar spatiile de la parter sunt ocupate de producatori, restul fiind goale inca de la darea ei in folosinta. La fel se intampla si in Piata Smardan, unde doar 1.500 din cei 3.000 de metri patrati sunt interesante pentru agentii economici.
,,La noi nu se pune problema de rentabilitate, ci de venituri! Noi chiar daca reducem cheltuielile, nu ii putem lua cu forta pe producatori ca sa vanda la etajele superioare, pentru ca acolo nu prea e vad. Nu eu am hotarat construirea acestor piete, ci Primaria, asa ca nu ma fac vinovat de rentabilitatea lor. Am cautat o gramada de solutii pentru ca sa inchiriem si spatiile de la etaj. Nu s-a putut! Din pacate, construirea acestor piete a coincis cu deschiderea hipermarketurilor!” a declarat Marian Leonte. O declaratie cat se poate de acida la adresa primarului Pendiuc si care, presimtim noi, se va lasa cu o demitere cat de curand. O demitere pe care noi am anuntat-o cu cateva saptamani inainte.
Managerii pietelor si reprezentantii primariei se gandesc sa-i mute pe agentii economici de la Bazarul ,,Gheorghe Lazar” in spatiile ramase neocupate. Pana atunci, Administratia Pietelor incearca sa atraga comercianti prin diminuarea tarifelor pentru aceste spatii. Daca la parter, un metru patrat poate fi inchiriat cu 20 de lei pe zi, la etaj pretul este pe jumatate.
Dan Badea
(17 septembrie)