Conform prognozelor bancilor din Romania, la finele acestui an economia Romaniei ar putea fi cu 8 miliarde de euro mai mica decat estima Guvernul in ianuarie, adica de 118 miliarde de euro in loc de 126 de miliarde de euro, pierderea fiind de peste un miliard de euro pe luna din momentul primei prognoze pana la cele de acum.
In loc ca PIB sa scada cu 0,5%, recesiunea ar putea fi de fapt de 3%, inseamnand ca anul acesta in Romania se va produce si se va consuma si mai putin decat anul trecut. O cerere mai mica din partea populatiei inseamna scaderea vanzarilor firmelor si, implicit, fie inghetari sau taieri de salarii, fie noi disponibilizari. in acelasi timp, o scadere economica mai mare decat cea prognozata inseamna si venituri mai mici la bugetul de stat.
Guvernul are trei posibilitati pentru a "rezolva" problema: fie va depasi deficitul bugetar impus de FMI, de 6,9% din PIB, ceea ce ar putea pune in pericol acordul si ar putea arunca din nou cursul in aer, fie va taia si mai mult din cheltuielile statului (pentru a le adapta la veniturile mai mici), fie se va intoarce din nou cu fata catre populatie pentru mai multi bani, prin taxe si impozite noi sau mai mari.
La sfarsitul acestui an Romania ar putea avea o scadere economica nu de 0,5% din PIB, varianta dupa care statul cheltuie banii in acest moment, ci de 3% din PIB. Astfel, de la inceputul acestui an pana acum, trecand de la o estimare de 1,5 din PIB crestere economica la o recesiune de 3%, economia romaneasca are toate sansele ca la finele anului sa valoreze nu 126 miliarde de euro, cat se estima in ianuarie, ci doar 118 miliarde de euro. Asta inseamna, in medie, ca in fiecare luna din 2010 economia a pierdut, conform prognozelor, cate un miliard de euro din valoarea totala. Cum ponderea veniturilor in PIB este de cel mult 32%, rezulta ca statul va incasa anul acesta prin taxe si impozite cu cel putin 2,56 miliarde de euro mai putin decat estimase la inceputul lui 2010.
In timp ce, pana la rectificarea bugetara, valoarea economiei romanesti este estimata la o valoare de 121 miliarde de euro, in urma unei scaderi de doar 0,5% din PIB, economistii atrag atentia ca prognozele sunt mult mai proaste.